Skip to content
Politică

Asistenta care a făcut greva foamei la Spitalul Universitar din Bucureşti a fost concediată. Avocatul Poporului s-a sesizat

https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2018/08/26/spitalul_universitar_80811500-1000x600.jpg

Asistenta de la Spitalul Universitar din Bucureşti care a făcut greva foamei a declarat, vineri, că a fost concediată pentru ”absenţe nemotivate”, dar susţine că adevăratul motiv este faptul că a adus în atenţia publicului problemele din unitatea medicală. Reprezentanţii Spitalului Universitar au transmist că asistenta a lipsit în mod repetat de la serviciu, în perioada 6 – 20 august. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat faptul că decizia a fost luată de către Comisia de disciplină a unităţii, în concluziile căreia nu se poate interveni, însă afirmă că, în urma controalelor, s-a stabilit că o parte dintre aspectele sesizate de asistenta medicală sunt adevărate. În plus, Pintea a anunţat că va trimite la Parchet raportul încheiat după controlul făcut la Spitalul Universitar după ce s-au constatat ”anumite aspecte de natură penală” privind achiziţiile făcute din fondurile Ministerului Sănătăţii,

Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la concedierea asistentei medicale de la Spitalul Universitar Bucurelşi şi face o anchetă la unitatea medicală, conform News.ro.

UPDATE – Ministrul Sănătăţii anunţă că va sesiza Parchetul după ce s-au constatat ”aspecte de natură penală” privind achiziţiile la Spitalul Universitar Bucureşti

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că va trimite la Parchet raportul încheiat după controlul făcut la Spitalul Universitar din Bucureşti după ce s-au constatat ”anumite aspecte de natură penală” privind achiziţiile făcute din fondurile Ministerului Sănătăţii,

Am constatat că s-ar putea să existe nişte probleme de natură penală, la modul în care s-au făcut achiziţiile din fondurile Ministerului Sănătăţii. Precizez că acest control s-a întins pe o perioadă mai îndelungată de timp, adică am început cu anul 2013, obiectivele vizate au fost legate de modul în care sunt furnizate serviciile medicale pacienţilor, modul în care au fost utilizate fondurile Ministerului Sănătăţii, modul în care angajaţii cunosc protocoalele, procedurile de curăţenie, de dezinfecţie la nivelul spitalului Universitar. Aşa cum spuneam, am constatat că sunt anumite aspecte de natură penală, drept pentru care, întregul draft, întregul raport al acestui control va fi trimis la Parchet” a afirmat, vineri, ministrul Sănătăţii.

Întrebată dacă aspectele de natură penală constatată ar viza managerul spitalului, foştii manageri sau alte persoane, Pintea nu a dat detalii cu privire la acest aspect.

La momentul respectiv, când raportul final va fi gata, vă voi comunica aceste aspecte, precum şi faptele pe care noi le considerăm posibil de natură penală şi pentru care vom face acele sesizări” a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că la controlul declanşat la Spitalul Universitar în urma sesizărilor celor doi asistenţi care au făcut în greva foamei ”şi nu numai” au participat echipe de control de la ministerul de resort, dar şi din parte CNAS şi DSP Bucureşti.

În ceea ce priveşte problemele legate de dezinfecţia din ambulatoriul de specialitate, unde au fost depisttate probleme privind realizarea dezinfecţiei, Pintea a dat exemplul unui cabinet medical unde nu se făcea dezinfecţia mâinilor, deşi în magazia spitalului existau produse biocide pentru această dezinfecţie.

UPDATE – Asistenta de la Spitalul Universitar din Bucureşti care a făcut greva foamei a fost concediată pentru ”absenţe nemotivate”

Asistenta medicală Mariana Luceanu a declarat, vineri, că a fost concediată, fiindu-i imputate ”absenţe nemotivate” de la serviciu.

Fiind în perioada de grevă, asistenta coordonatoare a trebuit să refacă graficul de lucru, dar nu cum spun în decizie cei din conducere, aducând colegi de acasă. În niciun caz. Eu absenţele acestea le-am făcut fiind în faţa spitalului în greva foamei. Nu le-am făcut fiind în discotecă. A deranjat faptul că am spus neregulile din acest spital, că am adus dovezi în spaţiul public”, a spus Mariana Luceanu.
Aceasta afirmă că mulţi dintre salariaţii din Spitalul Universitar îi sunt alături, dar ”le este frică să vorbească”.

Am spus că în această unitate s-a instaurat o distatură, acesta este adevărul”, a mai spus asistenta medicală.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că decizia concedierii aparţine exclusiv unităţii.

Ştiam că în cursul lunii septembrie care a făcut greva foamei în faţa spitalului a fost audiată în Comisia de disciplină. Această este o problemă internă a spitalului, eu nu pot să intervin în Comisia de disciplină, nici în deciziile pe care această comisie le ia. Bineînţeles, este dreptul fiecăruia să conteste. Obligaţia mea a fost să văd dacă cele sesizate sunt adevărate”, a spus Sorina Pintea.

Aceasta a explicat că au existat trei controale la Spitalul Universitar Bucureşti.

Noi am verificat, pe lângă cele sesizate de către cei doi asistenţi, şi modul în care au fost cheltuiţi banii. De ce? Pentru că, printre altele, se discuta de Blocul operator. Spitalul Universitar a beneficiat de finanţări masive pentru acel bloc operator. Eu am vrut să mă conving că acei bani au fost cheltuiţi aşa cum trebuie. (…) O parte dintre cele sesizate au fost adevărate, deci parţial. Pot să vă spun că sunt chestiuni legate de modul în care se face dezinfecţia pentru cabinetele din ambulator. Nu se face foarte bine. Nu se cunosc protocoalele în anumite zone”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit acesteia, în plus, există suspiciunea unor fapte penale.

Faţă de modul în care au fost cheltuiţi banii pentru acel bloc operator ne face să credem că ar exista probleme de natură penală”, a mai spus Pintea, anunând că în curând vor fi prezentate rezultatele oficiale ale raporului de control.

Spitalul Universitar Bucureşti: Mariana Luceanu a lipsit de la serviciu, încălcând prevederile contractului individual de muncă şi Regulamentul Intern; a mai fost sancţionată de două ori pentru abateri disciplinare

Motivele de fapt ale desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă sunt săvârşirea unor abateri de la regulile de disciplină a muncii, respectiv: în data de 06.08.2018 doamna Luceanu Mariana a lipsit de la serviciu în intervalul orar 07:00 – 12:00, în data de 08.08.2018 a lipsit de la serviciu începând cu ora 10:00. Absenţe nemotivate de la serviciu, conform programării din graficul de lucru pentru luna august, respectiv în zilele de 09.08.2018, 13.08.2018, 14.08.2018, 16.08.2018, 20.08.2018, fapt pentru care a fost necesară modificarea graficului de lucru pentru a se asigura urgenţele şi bunut mers al programului operator”, au transmis, vineri, reprezentanţii SUUB, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, situaţia ”nu are legătură cu faptele sau aspectele sesizate în media de doamna Luceanu Mariana ca avertizor de integritate, ci se referă strict la încălcări ale prevederilor contractului individual de muncă şi Regulamentului Intern al SUUB, doamna nefiind la prima abatere disciplinară la locul de muncă, abateri pentru care a mai fost sancţionată de două ori”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii SUUB spun că decizia desfacerii contractului de muncă a fost luată în unanimitate de Comisia de disciplină.

Asistenta de la Spitalul Universitar din Bucureşti care a făcut greva foamei a declarat, vineri, că a fost concediată pentru ”absenţe nemotivate”, dar susţine că adevăratul motiv este faptul că a adus în atenţia publicului problemele din unitatea medicală.

Mai mulţi asistenţi medicali şi infirmieri nemulţumiţi de condiţiile în care lucrează au protestat, în 8 august, în curtea Spitalului Universitar, pentru a doua oară în aceeaşi săptămână, acuzându-l pe managerul Adriana Nica de lipsa investiţiilor, deşi fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii sunt suficient de mari.

Doi dintre angajaţi, un bărbat şi o femeie, au intrat în greva foamei.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *