Skip to content
Republica Moldova

Asistentă medicală din România: „Moldova e acasă. Vreau să-mi ajut frații”

deschide.md

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din România au ajuns, joi, la Chișinău, pentru a sprijini personalul medical de aici. Aceștia vor munci, timp de 15 zile, cot la cot cu angajații Spitalelor din capitală, Bălți și Cahul. Toți s-au oferi să ajute voluntar, iar odată cu apelul autorităților de la București, s-au grăbit să se înregistreze în lista celor care vor face parte din misiune. Printre ei este și Maria, una dintre cele mai bune asistente medicale din cadrul SMURD, care lucrează deja de 6 zile într-un spital din sudul R.Moldova.

La începutul lunii aprilie, Maria se îmbarca în avionul cu destinația Italia. Se oferise voluntar în echipa medicală românească trimisă să ajute la salvarea persoanelor infectate cu coronavirus, scrie deschide.md.

Cu 21 de ani de experiență în domeniul medicinii de urgență, fiind unul dintre cei mai buni asistenți medicali din cadrul SMURD, și-a spus că nimic nu o mai poate impresiona, însă primul contact cu spitalul unde a fost repartizată a fost unul teribil.

– Știam că pacienții sunt în stare foarte gravă, dar mi-am dat seama de nivelul tragediei abia când am pășit în saloane. Erau zeci de persoane care respirau doar cu ajutorul aparaturii medicale. Mulți dintre ei nu puteau vorbi, dar vedeam în privirea lor acel strigăt după ajutor care spunea: Vreau să trăiesc!

Au urmat 18 zile de foc, multe dintre ele petrecute în totalitate în spital, pentru că foarte mulți pacienți erau în stare critică și orice secundă conta.

Într-un final, echipa medicală românească s-a întors în efectiv complet și sănătos în România. A doua zi după ce au ajuns în țară au fost anunțați că Moldova are nevoie de ajutor.

– Eu merg, a zis imediat Maria.

– Dar tocmai ce te-ai întors din Italia, nu vrei să stai acasă o perioadă să te odihnești?

– Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut frații.

La câteva ore după anunț, echipa medicală românească era gata de îmbarcare spre Cahul, Republica Moldova, unde alți bolnavi așteptau îngrijirea de care aveau atâta nevoie. Maria, acest înger salvator, mereu cu zâmbetul pe buze, a fost printre primii care s-au urcat în avion.

– Nu îți e teamă, Maria?

– Teamă? Deviza noastră este “Cu viața mea apăr viața”. Cum să-mi fie teamă?

Ea este Maria, o femeie extraordinară, pe care o veți găsi mereu optimistă și gata să sară în ajutor, așa cum sunt de fapt toți Salvatorii noștri, în ciuda dramelor pe care le trăiesc și pe care le poartă doar în sufletele lor! Maria, ție și întregii echipe, vă ținem pumnii să vă întoarceți acasă cu bine! Cu respect, admirație și prețuire!”, i-au transmis reprezentanții Ministerului de Interne de peste Prut.

Pe 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intesivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă a ajuns în capitala R.Moldova. Aceasta va desfășura activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul pentru o perioadă de 15 zile.

De asemenea, în aceeași zi, Guvernul de la București a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 16.500.000 RON (aproximativ 3,5 mln euro) din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui ajutor umanitar medical cu titlu gratuit, necesar în lupta anti-COVID, pentru Republica Moldova.

Guvernul român a alocat 3,5 milioane de euro pentru acordarea unor donații pentru R. Moldova, necesare în lupta cu COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *