Skip to content
Societate

Asociaţia Comunelor din România a depus o plângere prealabilă față de ordonanța care îngheață salariile bugetarilor

informatia-zilei.ro

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a înaintat o plângere prealabilă Guvernului, ministerelor Finanţelor, Muncii, Dezvoltării şi Avocatului Poporului referitoare la OUG ce prevede menţinerea în 2021 a cuantumului brut al salariilor personalului bugetar la nivelul din decembrie 2020, transmite Agerpres.

Asociaţia afirmă că ordonanţa a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legale” şi susţine că actul normativ nu a fost pus în dezbatere publică.

Ordonanța de Urgență care vizează mai multe domenii și care prevede plafonarea salariilor pentru bugetari a fost aprobată miercuri în ședința de Guvern. Premierul Florin Cîțu a spus, la finalul ședinței, că „Ordonanța aceasta trenuleț este o ordonanță care garantează că în 2021 vom avea creșterea economică pe care o estimăm”. Printre altele, ordonanța prevede acordarea în continuare a voucherelor de vacanță și menținerea punctului de amendă.

„ACoR consideră că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 a fost emisă cu nerespectarea prevederilor legale, concluzionând în mod succint şi fără echivoc că Guvernul României şi-a depăşit vădit competenţa, acţionând discreţionar, manifestând dispreţ faţă de prevederile constituţionale şi legale„, prevede sursa citată.

Conform acesteia, prezenţa acestui „exces de putere de o gravitate extremă aduce prejudicii drepturilor autorităţilor administraţiei publice locale”, acestea funcţionând ca autorităţi administrative autonome, fiind astfel încălcate principiul legalităţii şi cel al autonomiei locale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *