O asociație din România a angajat peste 1.500 de persoane anul trecut

Sursa foto: Pexels

Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF), o organizație dedicată sprijinirii persoanelor vulnerabile pentru reintegrarea lor pe piața muncii, a angajat recent peste 1.500 de persoane și a primit statutul de asociație de utilitate publică.

În România, asociațiile de utilitate publică sunt apreciate pentru contribuția lor la soluționarea problemelor sociale sau culturale, iar veniturile obținute din activitățile lor sunt direcționate către atingerea scopului lor statutar.

„În cei 15 ani de activitate, AFF a angajat în atelierele sale 270 de persoane aflate în afara pieței muncii, iar în ultimul an am sprijinit angajarea a peste 1.500 de persoane, inclusiv persoane strămutate din Ucraina. Prin acordarea statutului de utilitate publică, este recunoscută activitatea noastră. Avem parteneriate solide cu peste 50 de furnizori de servicii sociale, care intervin în comunitățile defavorizate pentru identificarea celor care au nevoie de sprijin, și cu peste 200 de companii pentru plasarea persoanelor apte de muncă și dispuse să angajeze persoane care se confruntă cu multiple vulnerabilități, datorate în principal situațiilor sociale, educaționale și de sănătate, inclusiv dizabilităților”, explică Damien Thiery, CEO-ul AFF.

AFF a primit recent statutul de asociație de utilitate publică.

Raportul european BWISE 2023 evidențiază faptul că România se numără printre țările cu o slabă tradiție în ceea ce privește integrarea pe piața muncii a lucrătorilor defavorizați. Datele Institutului Național de Statistică din 2022 arată că aproximativ 4 milioane de români trăiesc în sărăcie, ceea ce reprezintă 20% din populația totală.

„Eforturile noastre de reintegrare a persoanelor vulnerabile pe piața muncii nu numai că aduc beneficii individuale fiecărei persoane, ci contribuie și la construirea unei societăți mai echitabile, incluzive și prospere. Toate organizațiile implicate în aceste activități merită apreciere pentru contribuția lor la progresul social și economic”, adaugă CEO-ul AFF.

În 2022, rata riscului de sărăcie sau excluziune socială în România a fost de 34,4%, ceea ce înseamnă că 6,5 milioane de persoane se aflau în situații vulnerabile. Aceasta este o realitate care arată necesitatea unor inițiative precum cea a AFF.

„Ne dorim ca modelul nostru să fie replicat în toată țara, astfel încât persoanele vulnerabile să fie integrate în piața muncii și să nu se mai afle în excluziune socială. Sperăm să vedem organizații similare în fiecare oraș din România”, subliniază Damien Thiery.

Ancheta sociologică realizată de AFF între 2022 și 2023, prin interviuri semi-structurate cu 460 de persoane vulnerabile, a relevat că acestea se confruntă cu diverse probleme sociale și economice, iar sprijinul oferit de organizație este esențial pentru reintegrarea lor în societate și pe piața muncii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL