Skip to content
Politică

Asociaţia surorii lui Dan Barna, oficial în faliment. Afacerea începută de liderul USR, în atenţia Departamentului pentru Luptă Antifraudă

Inquam Photos/Ion Mates

Asociația fondată de sora președintelui USR, Dan Barna, Gabriela Raluca Popa, se află oficial în insolvență după ce Tribunalul Sibiu a admis cererea formulată în vederea recunoașterii falimentului.

Este vorba despre Asociația Hermannstadt Design Sibiu, cea care a beneficiat de finanțare din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul companiei deținute, la acel moment, chiar de Dan Barna și care făcea rost de aceste fonduri dintr-un contract tematic încheiat cu Consiliul Județean Alba.  Afacerea este anchetată de Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) și se află în atenția DNA.

Autoritățile antifraudă s-au mobilizat după ce, în toamna anului 2019, site-ul „Rise Project” a publicat o anchetă în care a arătat că, la finalul anului 2014, Comisia Europeană a pus la bătaie 100 de milioane de euro, prin POSDRU, pentru afaceri sociale, în vederea creării de structuri antreprenoriale care să integreze în comunitate persoanele vulnerabile.  rupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma lui Dan Barna și a lui Dragoș Jaliu, a preluat patru astfel de obiective, fondurile fiind asigurate prin Consiliul Județean Alba.

De asemenea, potrivit portalului totalfirme.ro, asociația figurează ca fiind în insolvență din data de 5 noiembrie 2020, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

Asociația fondată de sora președintelui USR, Dan Barna, Gabriela Raluca Popa, se află oficial în insolvență

Potrivit Jurnalul, pentru recuperarea datoriilor lăsate în urmă de către asociația surorii lui Dan Barna, toate utilajele achiziționate de atelierul de croitorie, cu bani europeni, prin intermediul firmei liderului USR, au făcut obiectul unei proceduri de executare silită din partea Administrație Județene a Finanțelor Publice Sibiu, scrie b1.ro.

Conform raportului lichidatorului judiciar al Asociației Hermannstadt Design Sibiu, publicat de Jurnalul, scopul înființării acestei asociații era stabilit prin actul constitutiv ca fiind „sprijinirea persoanelor vulnerabile din mediul rural, mai concret, al femeilor care au mai mult de doi copii sau care sunt mame singure, prin oferirea unui loc de muncă flexibil, care să le permită să îmbine mai ușor munca, realizarea unui venit pentru familiile lor și timpul dedicat creșterii copiilor”.

Pentru realizarea scopului înființării, asociației și-au propus deschiderea unui atelier de croitorie care să ofere servicii de croitorie pentru firmele care produc confecții în serie mare.

În Raportul descris mai sus se arată că, dat fiind faptul că asociația prezidată de sora lui Dan Barna nu a reușit să își achite datoriile din veniturile aflate la dispoziția sa, a solicitat Judecătoriei Sibiu să constate că se află în stare de insolvabilitate și să dispună dizolvarea asociației. Judecătoria Sibiu, prin încheierea nr. 966/2020, a admis cererea, a dispus dizolvarea și desemnarea în calitate de lichidator a practicianului în insolvență Premier Insolv SPRL Sibiu.

Documentul mai dezvăluie faptul că Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP Sibiu) a comunicat faptul că Asociația Hermannstadt Design are datorii fiscale în sumă totală de 116.381 de lei, constând în impozit și în contribuții aferente veniturilor salariale. Pe de altă parte, Primăria Șura Mare a comunicat, la rândul ei, faptul că ONG-ul surorii lui Dan Barna nu deține bunuri impozabile.

Pierderi anuale uriașe

Conform datelor financiare depuse, rezultă că Asociația Hermannstadt Design Sibiu avea, în 2017, stocuri de marfă de 162.193 de lei, în timp ce, pentru anii 2018 și 2019, valoarea acestor stocuri era de 165.899 de lei. La finalul anului 2017, asociația avea în casă suma de 60 de lei, în 2018 – 1.625 de lei, iar în 2019 – 1.627 de lei. În 2017, datoriile totale înregistrate au fost de 261.541 de lei, acestea crescând, în 2018, la 328.451 de lei, iar în 2019 ajungând la 331.366 de lei.

Situația cheltuielilor este și mai interesantă. Pentru stocuri, în 2017, s-au cheltuit 6.428 de lei, în 2018 – 34 de lei, iar în 2019 nu s-a cheltuit nimic. În schimb, s-a cheltuit serios cu personalul salariat. În 2017, s-au plătit 91.588 de lei, în 2018 – 66.262 de lei, iar în 2019, numai 3.376 de lei. Pierderile au fost: în 2017, de 69.863 de lei, în 2018, de 66.262 de lei, iar în 2019, de 3.396 de lei.

Finanțele au executat silit utilajele achiziționate prin fonduri europene

La data deschiderii procedurii insolvenței, Asociația Hermannstadt Design Sibiu deținea în patrimoniu echipamente tehnologice specifice activității de croitorie, constând în mașini de cusut, mașini de brodat, mașini de surfilat, masă de călcat și preset industrială, masă de croit industrială, toate în valoare contabilă de 53.864 de lei.

Aceste utilaje însă au făcut obiectul executării silite inițiate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, în dosarul execuțional A536/2018, fiind evaluate de un evaluator ANEVAR la prețul de piață de 31.150 de lei.

Interesant este că documentul arată că pentru susținerea financiară a activităților comerciale desfășurate, asociația în cauză nu a apelat la credite bancare, iar utilajele executate de stat au fost achiziționate prin fonduri europene obținute în anul 2015.

Pentru ca, în 2020, să invoce lipsa fondurilor necesare achitării obligațiilor bănești, lipsă cauzată de „costul ridicat al forței de muncă și de valoarea mare a stocurilor de mărfuri (peste 160.000 de lei)”. În tabelul definitiv al creanțelor, creanța cu care s-a înscris AJFP Sibiu, și aprobată în procedura insolvenței, „bate” această valoare – 158.346 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *