Asociație: Prosumatorii vor fi obligați să scoată din nou bani din buzunar

Baterie de soare
Sursa foto: Pixabay

Două modificări legislative, care vor impacta consumatorii casnici şi non casnici de energie din România, au fost făcute fără nicio dezbatere, în Camera Deputaţilor, iar oamenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, acuză Dumitru Chisăliță, directorul Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaţilor, care vor impacta consumatorii casnici şi non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc aduce consumatorii români din nou în situaţia de a scoate bani din buzunar”, arată AEI într-un comunicat.

Prosumatorii existenţi care deţin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW şi 400 kW vor fi obligaţi să-şi monteze şi instalaţii de stocare a energiei electrice regenerabile produse. Acestea trebuie să aibă fiecare putere de cel puţin 30% din puterea instalată a unităţilor de producţie cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestora din urmă cuprinse între 3 şi 200 kW, şi de cel puţin 50%, pentru puteri ale unităţilor de producţie cuprinse între 200 şi 400 kW, potrivit modificărilor legislative. Termenul de respectare a obligaţiei de montare a instalaţiilor de stocare este 31 decembrie 2027.

„Stocarea parţială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de rezilienţă, siguranţă şi securitate energetică. Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiţia să fie analizată din punct de vedere economic corect şi mai ales prosumatorii existenţi să nu fie puşi în situaţia aberantă să schimbe (arunce) echipamenete funcţionale în regim on grid, care abia au fost achiziţionate (şi nu sunt amortizate) şi să facă cheltuieli suplimentare (cu modificarea indicatorilor de fezabilitate de la momentul realizării investiţiei). Există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să şi monteze astfel de echipamente, la limita subzistenţei economice şi acum sunt obligaţi să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a şi schimba o parte din echipamente şi a şi monta baterii de stocare.(…)”

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: