O rată medie anuală a inflației de 2,6% creează incertitudini cu privire la aderarea Bulgariei la zona euro de la 1 ianuarie 2026, conform datelor Institutului Național de Statistică, scrie Euractiv.
În conformitate cu criteriile de la Maastricht, aceasta nu ar trebui să depășească cu mai mult de 1,5% rata inflației din cele mai performante trei state membre ale Uniunii Europene. Rata medie a inflației în aceste trei țări este de 1,07%, ceea ce înseamnă că pragul maxim admisibil în Bulgaria ar trebui să fie de 2,57%, sau cu 0,03% mai mică decât acum.
Liderul celui mai mare partid bulgar GERB, Boyko Borissov, a afirmat că partidul său îl va convoca pe șeful Institutului Național de Statistică pentru a explica tuturor cum sunt calculate datele privind inflația.
„Când ne vor da datele, îi vom convoca în Parlament pentru a ne explica ce parametri detectează, pentru a ne explica și a ne convinge de adevărul acestor statistici. Am încredere în instituții”, a spus Borisov.
Guvernul de la Sofia așteaptă datele Eurostat pentru luna ianuarie, care vor fi anunțate pe 24 februarie. Datele privind inflația în țările din zona euro sunt preliminare și pot fi revizuite încă din martie, odată cu datele din coșul de consum.
Până la sfârșitul lunii februarie, guvernul de la Sofia trebuie să decidă dacă va depune o cerere pentru un raport extraordinar de convergență care să evalueze gradul de pregătire pentru adoptarea monedei euro de la începutul anului viitor.
Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană vor evalua datele privind inflația în perspectiva anului viitor, precum și datele privind deficitul bugetar estimat.
Liderul GERB, Boyko Borisov, susține că principala prioritate strategică a guvernului este aderarea la zona euro. El garantează că un buget de stat cu un deficit de până la 3% din PIB va fi introdus în Parlament în acest scop.
Problema inflației în Bulgaria se dovedește a fi una de lungă durată. Pe o bază lunară, inflația în ianuarie este semnificativ mai mare decât în decembrie. Inflația pentru luna ianuarie este de 2% față de decembrie, ceea ce se reflectă și în rata anuală armonizată a inflației, care este luată în considerare pentru aderarea la zona euro.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News