Skip to content
Video

„Asta va rămâne pe bandă!” Băluță, la ora adevărului: câte promisiuni și-a ținut până acum EXCLUSIV

psnews.ro

După cum ați văzut deja, redacția PSnews.ro a început marți seria de interviuri cu primarii bucureșteni, unde le facem acestora bilanțul după 14 luni de guvernare locală – atât în fiecare sector în parte, cât și la nivelul Capitalei.

Edilul care a răspuns primul invitației PSnews.ro este Daniel Băluță, ales în iunie 2016 în fruntea Sectorului 4.

Prima întrebare la care a răspuns politicianul social-democrat a fost cea legată de două promisiuni pe care le-a evidențiat ori de câte ori a avut ocazia: modernizarea Pieței Sudului și a Pieței Berceni. Concret: PSD-istul s-a lăudat că până cel târziu pe 27 octombrie execuția va fi încărcată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

 

Am o veste extraordinară: probabil că până la sfârșitul săptămânii viitoare vom ieși în SEAP cu execuția. La nivelul Pieței Sudului, am făcut deja proiectul tehnic, studiul de fezabilitate, DALI-ul (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii – n.r.). De ce spun: «sfârșitul săptămânii viitoare»? Pentru că avem de primit ștampila «(vizat – n.r.) spre neschimbare» de la Inspectoratul de Stat în Construcții, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență avizul pentru proiectul nostru și de la Direcția de Sănătate Publică – sunt singurele entități care ne lipsesc. Documentele sunt depuse. Săptămâna viitoare așteptăm să ridicăm planșele «spre neschimbare», să putem intra în SEAP. Piața Sudului – de exemplu – va suferi o modificare fundamentală. Este incredibil ceea ce veți vedea. În momentul în care voi ridica în SEAP, vă garantez că voi face o conferință de presă și vă invit cu această ocazie să vedeți despre ce este vorba, ce înseamnă și cum trebuie să fie această zonă, mai ales după investițiile masive care s-au făcut în ceea ce privește pasajul”, a explicat Băluță.

În ceea ce privește parcările din Sectorul 4 (altă promisiune de forță din campania anului trecut), Daniel Băluță a arătat că acestea vor deveni mai multe cu una, odată cu finalizarea unei parcări etajate lângă stația de metrou Piața Sudului.

Mai avem o investiție pe care o începem în 3 săptămâni: o parcare etajată în vecinătatea Pieței Sudului, exact lângă stația de metrou, o parcare P+2 pe care o începem. Deci ea nu mai este un proiect, cum nici Piața Sudului, la nivelul reabilitării ei, nu mai este un proiect; este o realitate, pentru că ea intră în SEAP. Am avut niște dificultăți ieșite din comun: gândiți-vă că, după 30 de ani, această entitate nu a avut cadastru! În interiorul ei (nu spun de ce și nu comentez), au existat și există părți concesionate pe o perioadă lungă de timp, părți în proprietate privată… A trebuit să-i strângem pe toți oamenii laolaltă, să discutăm cu dânșii, să le explicăm și împreună am reușit să punem la punct și această latură de «legal» (primarul pronunță ca în engleză – n.r.), care a fost nu dificilă, ci extrem de dificilă. Eu sunt convins că, în cursul anului următor, construcția efectivă va începe, astfel încât undeva între luna septembrie și luna decembrie 2019 (și asta va rămâne pe bandă!) Piața Sudului va fi redeschisă într-o cu totul și cu totul altă modalitate”, a relatat primarul.

Alte proiecte menționate de către Daniel Băluță se referă în principal la fluidizarea traficului, prin lărgirea unor artere. În legătură cu această operațiune, edilul s-a plâns de opoziția întâmpinată față de tăierea unor copaci, dar a dat asigurări că arborii vor fi replantați.

„Despre Sectorul 4 nu vom putea discuta niciodată ca despre o entitate cu potențial de dezvoltare, atâta timp cât nu luăm niște măsuri extrem de importante – și anume: zona de sud trebuie transformată într-o zonă tentantă pentru marile investiții. Ce constatăm acum, la nivelul acestei zone: este sufocată pur și simplu de circulație. Străzile sunt insuficient de late, nu există o reglementare arhitecturală pentru această dezvoltare.

Ca atare, am luat următoarele măsuri (și – de asemenea – nu sunt proiecte, ci realități, pentru că ordinul de începere deja l-am dat). Vorbim despre lărgirea Șoselei Berceni, de la Piața Sudului până la Șoseaua de Centură. Este pentru prima dată când am avut o colaborare deosebită cu Ministerul Transporturilor. Ne oprim exact acolo de unde dânșii încep construcția pasarelei peste Șoseaua de Centură, către comuna Berceni. Discutăm despre extinderea rețelei de alimentare cu apă, despre o stație de pompare, despre înlocuirea conductelor de gaz (pentru că toată acea zonă este într-o expansiune), discutăm despre lărgirea Șoselei Turnu Măgurele (care este realmente blocată în acest moment) și, în mod evident, despre lărgirea străzii Caporal Ruică.

Toate acestea vin în plus cu realizarea PUZ-ului zonei de sud, unde propunerea pe care UAT-ul nostru a avut-o a fost aceea de a avea o zonă cu un regim de înălțime extrem de înalt, pentru că pe de o parte reușim să generăm infrastructură și pe de altă parte ne interesează să aducem cât mai mulți agenți economici. Astea sunt lucrurile pe care le facem; nu sunt proiecte (au depășit acest stadiu) și deja avem, de exemplu, contracte semnate cu Luxten, să putem să extindem rețeaua de iluminat și să reușim să înlocuim și să mutăm stâlpii de iluminat. O problemă deosebită (și veți vedea că va avea cu certitudine ecou în continuare) o reprezintă defrișarea. Evident: ca să putem lărgi străzi, avem nevoie să tăiem copaci. Evident că îi replantăm, însă avem dificultăți deosebite în acest sens”, a detaliat primarul Daniel Băluță.

Puteți urmări secvența în intervalul 12:50-18:42:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *