Skip to content
Politică

Astrid Fodor, edilul Sibiului, după hotărârea definitivă de incompatibilitate: rămân primar

www.hotnews.ro

După ce, prin hotărârea definitivă de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, Astrid Fodor a fost declarată incompatibilă în urma unei situații din vremea când era viceprimar, actualul primar al Sibiului a revenit cu un comunicat amplu, dar cu aceeași concluzie de vineri, relatează Turnul Sfatului.

Astrid Fodor nu comentează, deocamdată, motivele pentru care au stat la baza hotărârii ÎCCJ de vineri, prin care cei trei judecători ai instanței supreme au decis să anuleze hotărârea dată în 2016 de Curtea de Apel Alba Iulia. Prin acea judecată, cei de la Alba Iulia au decis să anuleze un raport emis de Agenția Națională de Integritate în 2015, raport prin care se constata starea de incompatibilitate a viceprimarului Astrid Fodor pentru perioada 2012 – 2014 (când în calitate de consilier local a făcut parte din consiliul de administrație al Colegiului național ”Samuel von Brukenthal” și cel al Grădiniței nr. 37, deși era și viceprimar, iar o lege semnala o incompatibilitate în această ultimă funcție și calitatea de membru de CA). ”Nu sunt în măsură să fac comentarii asupra argumentelor avute în vedere de instanța de recurs până în momentul în care decizia îmi va fi comunicată”, arată Astrid Fodor în comunicatul remis acum redacției Turnul Sfatului.

Astrid Fodor detaliază și cum a ajuns să fie declarată incompatibilă din cauza prevederilor a trei legi care se bat cap în cap: una care îi cere să fie și viceprimar, fără să renunțe la calitatea de consilier local, una care o obligă – în calitate de consilier local – să fie membru neremunerat al consiliilor de administrație ale unităților de învățământ din oraș și, cea de-a treia, care îi interzice în calitate de viceprimar să facă parte din consiliile de administrație.

Conform prevederilor inițiale ale Legii 215/2001 funcția de viceprimar era incompatibilă cu funcția de consilier local. În anul 2006, Legea 215/2001 este modificata prin Legea 268, iar drept urmare consilierii locali care sunt aleși viceprimari rămân, în continuare, și membrii ai Consiliului Local. Legea educației naționale 1/2011 obligă consilierii locali să facă parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ. În calitate de consilier local, calitate pe care am avut-o pe toată durata mandatului de viceprimar, am îndeplinit obligațiile legale, asigurând reprezentarea Consiliului Local în Consiliul de administrație al unei instituții de învățământ. Numirea în consiliile de administrație a unităților de învățământ din Sibiu a tuturor consilierilor locali, deci inclusiv a mea, s-a făcut prin Hotărâri succesive ale Consiliului Local. Precizez că participarea consilierului local la ședințele Consiliului de Administrație din unitățile de învățământ este neretribuită”, este explicația detaliată cu nume și numere de legi de către Astrid Fodor.

Ca urmare a harababurii legislative, în ultimii doi ani – deci după ce ANI a emis raportul de incompatibilitate pe numele viceprimarului Astrid Fodor – în Parlament au început a fi emise o serie de legi pentru îndreptarea lucrurilor. Mai întâi a fost eliminată starea de incompatibilitate între funcția de viceprimar și calitatea de membru a consiliilor de administrație ale unităților de învățământ. Mai apoi – și pentru a corecta situația celor care au fost obligați să intre într-o incompatibilitate generată de disonanță legislativă – a fost adoptat un act care modifică legislația pe care se bazează ANI în sensul că stabilește faptul că un raport de incompatibilitate va avea efecte doar în mandatul în care a fost constatată.

Ulterior întocmirii Raportului de Evaluare ANI, legiuitorul a conștientizat existența unor necorelări în legislația internă, sens în care a adoptat Legea 128/2017 care prevede în mod expres faptul că participarea primarului sau a viceprimarului, în calitate de membru, la ședințele consiliilor de administrație a unităților școlare nu mai este considerată ca fiind o situație care să genereze o stare de incompatibilitate. În prezent, Legea 161/2003 a fost modificată, prin Legea nr.59/2019 conform căreia, în cuprinsul Legii 161/2003 se introduce un nou articol (91alin 1 indice 1) cu următorul conținut:
“Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”, este explicația lui Astrid Fodor, detaliată legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *