Skip to content
Puterea Știrilor Video

Asumarea răspunderii pe legile justiției, o decizie riscantă a Guvernului Orban. Oreste Teodorescu: Poate crea un precedent periculos

Facebook/Oreste

Jurnalistul Oreste Teodorescu susține că sunt două teorii, ”la fel de consistente”, în privința asumării răspunderii de către Guvernul Orban pe modificarea legilor justiției. Două teorii care se bat, însă, cap în cap, spune ziaristul. Dar pe care ar alege-o el?

”Există teoria precedentului periculos care susține că asumarea răspunderii pe un pachet de legi care, în orice stat democratic, se dezbate în Parlament poate crea acest precedent care poate fi folosit, peste 3 ani, 4 ani, de către un guvern cum au fost cele trei guverne ale domnului Dragnea, de exemplu. Și atunci s-ar putea să nu ne mai convină, când sorții sau proasta inspirație a celor care votează ar readuce la putere un guvern total dezinteresat de problemele României, cum au fost guvernele PSD.

Cealaltă teorie spune că la calitatea parlamentarilor români și la majoritatea asta toxică pe care PSD încă o are cu ALDE, părți din UDMR, cu părți din Pro România, o dezbatere pe tema legilor justiției nu poate avea loc nici din punct de vedere calitativ, nici cantitativ. Și atunci guvernul ar trebui să-și asume acest pachet de legi, pentru că, totuși, acesta face parte din contractul social dintre președintele Klaus Iohannis și poporul român.

Să nu uităm însă că acest guvern, Guvernul Orban, nu este rodul unor alegeri directe, ci este un cabinet alcătuit ca o consecință a faptului că Guvernul Dăncilă a fost destituit.

Eu fac parte din categoria celor care susțin că o asumare pentru o revenire la un act de justiție de factură europeană și nord-atlantică este necesară. Aș merge, deci, pe asumarea răspunderii guvernamentale”, a declarat Oreste Teodorescu la ”Puterea Știrilor”.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea legilor justiției prin amânarea intrării în vigoare a trei prevederi (pensionarea anticipată a magistraților, creșterea vechimii pentru intrarea în magistratură, creșterea numărului de judecători care formează completele).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *