Atac cibernetic în zeci de spitale. Ministrul Cercetării: „Suntem într-o formă de război hibrid”

Bogdan Ivan

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a oferit detalii privind atacurile cibernetice care au afectat funcționarea mai multor spitale din țară. Facem precizarea că activitatea mai multor spitale din București și din țară este încă afectată de un atac cibernetic, care a vizat un furnizor de servicii informatice cu care lucrează unitățile medicale.

În acest context, ministrul Bogdan Ivan a explicat faptul că atacuri cibernetice împotriva României au loc zilnic, numărul lor fiind între 25.000 și 50.000.

„În acest caz vorbim de un atac de tip ransomware. Datele din aceste spitale au fost criptate,  în momentul de față, de când sunt plecate echipele tehnice pe teren, se lucrează ca acestea să fie deblocate în cel mai scurt timp posibil. Este unul dintre cele 25.000 de atacuri cibernetice care au loc în fiecare zi împotriva României și care a funcționat. Este foarte important să vedem care este cauza care a dus ca acest atac să fie și eficient, dacă este o eroare umană, dacă este o eroare de sistem sau una tehnică.

Și, din acest punct de vedere, urmează să fie pusă la punct, atât infrastructura acelor spitale, cât și, din perspectiva noastră, ca și stat, să avem cele mai noi tehnologii în materie de securitate cibernetică care vin o dată cu implementarea serviciilor de cloud guvernamental, pe care, în urma negocierilor pe care le-am purtat cu cei din Comisia Europeană, am reușit să le aducem din 2026, când erau previzionate în 2024. Din acest punct de vedere, putem spune că odată ce vom avea sistemele integrate în cloud-ul guvernamental, vom avea un nivel sporit de securitate cibernetică pentru ele. Până atunci, ceea ce am stabilit deja cu industria, cu European Cybersecurity Competence Centre and Network, care este singura agenție guvernamentală europeană cu sediul în țara noastră, am reușit să facem un ghid foarte clar de bune practici și de reguli pentru fiecare angajat din administrația publică. Asta în contextul în care majoritatea atacurilor cibernetice care au succes sunt cauzate dintr-o eroare umană. Și vă dau un exemplu foarte simplu: cineva folosește parole foarte slabe, nu le actualizează, le lasă la dispoziția altor persoane, accesează anumite link-uri care sunt contaminate cu un program malware, conectează dispozitive personale la rețeaua instituției și astfel se poate ajunge la vulnerabilitatea întregii rețele, ca și în cazul celei de la Camera Deputaților”, a declarat ministrul Digitalizării, la Puterea Știrilor.

„Suntem într-o formă de război hibrid”

„Vreau ca oamenii care lucrează cu sisteme informatice să fie asumați, inclusiv prin semnătura lor, în contractul pe care-l încheie cu administrația care l-a angajat și să aibă o responsabilitate clară pentru protecția datelor. Pentru că, dacă un angajat nu respectă niște reguli, ajungem ca în fiecare zi să avem atacuri cibernetice care reușesc, blocăm România. Media zilnică pentru anul 2024 este între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice. Procentul acestor atacuri care și reușesc e foarte redus, sub 10% pe zi, depinde de amploarea lui, dar e un procent destul de redus.

Ce e mai important de spus e faptul că suntem într-o formă de război hibrid, chiar dacă războiul fizic e departe de noi. Ne confruntăm cu această provocare nouă dată de securitate cibernetică, care nu mai e un lux, e o necesitate pentru orice entitate publică și privată din România, și inclusiv pentru noi, ca persoane fizice”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan.

Blocaje în 18 spitale din București și din țară din cauza unui atac cibernetic

Ministerul Sănătății anunță, printr-un comunicat, că 18 unități medicale din țară sunt afectate de atacul cibernetic care a avut loc în timpul nopții de duminică spre luni.

„În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate”, se precizează în comunicat.

Spitalele afectate sunt: Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB), Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Județean de Urgență Targoviște, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Județean de Urgență Pitești.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL