Skip to content
Economie

Atac de noapte la moneda naţională? Euro a sărit aseară de pragul psihologic de 4,80 lei pe piaţa interbancară

economica.net

Euro a crescut puternic pe piaţa interbancară în această noapte, depăşind pragul psihologic de 4,80 lei. Economiştii şi dealerii din trezoreriile băncilor sunt de părere că tendinţa de depreciere a leului va continua şi chiar va începe să devină una relevantă. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea cu privire la „atacurile de noapte” asupra leului.

Euro a depăşit, miercuri seara, după ora 19.00, pragul de 4,80 lei, pe piaţa interbancară, conform datelor Bloomberg.com. Depăşirea pragului psigologic de 4,8 lei în toiul nopţii nu este o chestiune total neprevăzută de statul român. Până acum, era doar o teamă. „Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Şi asta s-a întâmplat atunci când s-a dus euro de la 4.72 la 4.76 lei!”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în timpul unor audieri în Parlament, în februarie, anul acesta.

În mai multe conferinţe, guvernatorul BNR a explicat că atacurile de noapte sunt periculoase deoarece pot fi ordonate de pe pieţele externe, în special cele din America. Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie, când, potrivit unor surse din piaţă, J.P. Morgan, una dintre cele mai mari bănci internaţionale, a început să posteze pe site-uri „Sell Romania!”. Isărescu a fost anunţat printr-un telefon primit noaptea şi probabil s-a intervenit pentru apărarea leului.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru economica.net că „nu este nimic special, doar avem de-a face cu o tendinţă de depreciere!„. Trezorieri din băncile comerciale din România sunt de părere că tendinţa de depreciere a leului va continua. Explicaţia acestei deprecieri poate fi regăsită şi în anunţurile ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, care a doua zi după ce a anunţat deficitul bugetar oficial la 4,3%, a revenit şi l-a crescut la 4,4%.

În plus, „deprecierea leului este una dintre cele mai îndemână metode la ora actuală de a corecta deficitele„, a declarat dealerul unei bănci comerciale.

Ieri a fost a patra şedinţă consecutivă cu moneda europeană la 4,77 lei. Pe 21 noiembrie euro a atins maximul istoric în faţa leului (4,7808 lei/euro). A fost a cincea oară în şase şedinţe (14 noiembrie 2019-21 noiembrie 2019) când euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa monedei naţionale.

Datele pentru cursul interbancar sunt valabile pentru ora 06.20 a.m. , 28 noiembrie 2019, conform Bloomberg.com Citeşte şi De ce îi este frică lui Mugur Isărescu de atacurile de noapte. Care a fost momentul care l-a speriat pe guvernator Băncile comerciale au anunţat pe 27 noiembrie, cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,80 lei şi 4,84 lei.

Dolarul a crescut la 4,36 lei, pe piaţa interbancară după ora 19, faţă de 4,34 lei, cursul anunţat miercuri 27 noiembrie 2019 de BNR. Moneda americană a atins, pe 1 octombrie, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale, conform site-ului BNR – 4,3605 lei/dolar.

Lira sterlină a crescut ieri la 5,59, faţă de 5,57 lei, cursul BNR anunţat în şedinţa precedentă. Pe 18 noiembrie, moneda britanică a atins cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani şi patru luni. Pe 13 august 2019, moneda britanică a atins cel mai scăzut nivel din septembrie 2017: 5,0921 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de  4,7792 lei/euro, 4,3422 lei/dolar, 5,5930 lei/liră sterlină, 4,3505 lei/franc elveţian.  ROBOR la trei luni a rămas ierila 2,99%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *