Skip to content
Politică

Atac fără precedent la adresa lui Crin Antonescu: e acuzat de furt intelectual

Președintele unei Fundații susține că senatorii liberali Teodor Atanasiu și Crin Antonescu și-au însușit o inițiativă legislativă care-i aparține. Este vorba de declararea lui Avram Iancu erou și martir al României. În urmă cu două săptămâni, Camera Deputaților a votat inițiativa celor doi politicieni deși ea aparține lui Laurian Stănchescu, președintele Fundației ”Ideea Contemporană”.

O propunere legislativă prin care s-a urmărit declararea lui Avram Iancu „Erou al Națiunii Române” naște dispute aprinse. Laurian Stănchescu, președintele Fundaţiei Ideea Contemporană, susține că doi senatori liberali, respectiv Teodor Atanasiu și Crin Antonescu i-au substituit ideea. Pe 26 februarie 2015, PNL Alba anunța într-un comunicat că anul trecut, cei doi senatori au inițiat propunerea legislativă pentru conferirea titlului onorific de „Martir și Erou al Națiunii Române” lui Avram Iancu. Stănchescu susține că ideea i-a fost furată de cei doi politicienieni, acesta fiind inițiatorul acestei legi, împreună cu șase primari din localități din Țara Moților.

În septembrie 2013, el i-a trimis lui Atanasiu un memoriu prin care-i cerea să înceapă demersurile în Parlament pentru această reparație morală față de Avram Iancu. Totul a început cu un marș de 80 de kilometri, între nouă localități în memoria lui Iancu. „Eu am mers pe jos 80 de kilometri. Atanasiu nu a mers nici 50 de metri, nu a participat la marș și acum își arogă calitatea de inițiator. Acuz public Biroul de Presă al PNL Alba de mistificarea adevărului, de furt intelectual şi de inducerea în eroare, cu bună ştiinţă, a cetăţenilor români, aceleaşi acuzaţii fiind aduse şi senatorilor Teodor Atanasiu şi Crin Antonescu”, a declarat Stănchescu pentru „Evenimentul zilei”, citat de ziare.com.

Un an nu s-a întâmplat nimic, după care, în februarie anul trecut proiectul a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și a fost votat de parlamentari un an mai târziu. Stănchescu amenință cu procese pe cei doi politicieni și cere ca PNL să revină cu un comunicat public care să restabilească adevărul, altfel el arată că se va adresa instanței și îi va da în judecată pe cei doi „inițiatori”. „Aştept consfinţirea adevărului printr-un comunicat public al Partidului Naţional Liberal, altfel voi fi nevoit să-mi apăr ideea şi proiectul în instanţă”, mai susține Stănchescu.

Senatorul Atanasiu nu a răspuns la telefon dar a transmis un mesaj SMS prin care, se întreabă, retoric:„oare doar unu sau doi români îl consideră pe Avram Iancu erou și martir al neamului? Ar fi trist”, a comentat, telegrafic, senatorul liberal acuzațiile lui Laurian Stănchescu.

Memoriul adresat lui Atanasiu a fost semnat în 2013 de Ioan Călin Andreș, primarul din Cîmpeni, Traian Pandor, primarul din Baia de Arieș, Marin Jurj, edilul din Arieșeni, Traian Gligor, primarul din Bistra, Nicolae Lazea, primarul din Vadu Moților, Ionel Bulgăr, primarul din Poșaga și Cristian Costea, edilul din comuna Scărișoara. Nicolae Lazea, primarul din Vadu Moților spune că nu mai contează a cui a fost inițiativa, atâta timp cât se realizează un proiect. „Dacă eram eu inițiatorul, probabil că mă enervam. Din câte îmi aduc aminte, inițitiva a fost a primaruluii din Câmpeni și eu am aderat la ea”, ne-a declarat Nicolae Lazea, edilul din Vadu Moților, Alba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *