Un nou contract-gigant a fost atribuit, recent, de către Primăria Municipiului Brașov, păstorită, încă, de edilul USR Allen Coliban. Instituția a pus la bătaie un buget de 102,5 milioane de lei pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, timp de patru ani, iar, în urma licitației, prețul a fost scăzut la „doar” 71,6 milioane de lei. Afacerea a fost adjudecată de două companii controlate de același om de afaceri, implicat în contracte similare cu mai multe primării, în special din București. O altă achiziție spectaculoasă a lui Allen Coliban, în valoare de 1,24 milioane de lei, pentru o instalație destinată stingerii incendiilor provocate de… bateriile mașinilor electrice sau hibrid, scrie jurnalul.ro.
Primăria Municipiului Brașov, la conducerea căreia se află edilul USR Allen Coliban, bagă, din nou, adânc mâna în bugetul local. La data de 27 ianuarie municipalitatea a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin care și-a făcut cunoscută intenția de a contracta „servicii de amenajare și de întreținere a zonelor verzi, prin aplicarea de tehnologii specifice și achiziția materialelor necesare în Municipiul Brașov”.
Potrivit sursei citate, este vorba despre încheierea unui acord-cadru pentru o perioadă de patru ani (48 de luni), iar, în vederea atribuirii contractului, la Primăria Municipiului Brașov a fost organizată o licitație deschisă. Autoritatea contractantă a pus la bătaie, pentru acest proiect, un buget estimat inițial de 86.141.810,58 de lei fără TVA, respectiv de 102.508.754,6 lei cu TVA inclusă. Criteriul de atribuire impus în acest caz a fost cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul contractului a fost evaluat la 90%, experiența inginerului horticol la 5 la sută, iar experiența inginerului de arhitectură peisagistică la 5 la sută.
304.000 de euro pe lună
La licitație, s-au înscris cinci ofertanți, unul fiind descalificat pe motiv că a depus o ofertă inacceptabilă, altul s-a retras, rămânând în cursă trei oferte considerate acceptabile. La data e 29 februarie 2024, Primăria Municipiului Brașov a atribuit contractul nr. 48/2024, pentru o valoare finală negociată de 69.148.532,61 lei fără TVA, resectiv de 71.576.753,8 lei cu TVA, adică 14.607.500,8 euro. Un calcul simplu, arată că, pentru fiecare dintre cei patru ani, Primăria Municipiului Brașov va cheltui pe aceste servicii de amenajare a spațiilor verzi câte 3.651.875,2 euro, ceea ce înseamnă câte 304.322,9 euro pe lună.
Afacerea a fost adjudecată de două companii. Este vorba despre SC Garden Center Group SRL și despre SC Ro-Verde Landscaping SRL, conform anunțului de atribuire publicat pe SEAP.
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza parafării acestui contract, document avizat de Allen Coliban personal, la data de 19 decembrie 2023, are în vedere 72 de obiective specifice. Printre acestea se numără degajarea terenului de corpuri străine, întreținerea și curățenia; măturat aleile și trotuarele aferente zonelor verzi; curățarea spațiilor verzi cu grebla; spălarea aleilor mecanizat; defrișarea suprafețelor de tufișuri și arbuști; curățarea șanțurilor și a rigolelor de nămol și buruieni; transplantarea de arbori și arbuști; montarea rulourilor de gazon; tunderea gazonului, cosirea ierbii și a buruienilor; rectificarea marginilor la borduri și rabate; evacuarea cuvetelor în jurul arborilor; eliminarea lăstarilor și dragările de arbori, toaletarea arborilor sau plantări.
Condiții speciale de ordin olfactiv
Interesant este că, în ceea ce privește achiziția materialului dendrofloricol, constând în puieți de arbori, puieți de arbuști ornamentali, gard viu, flori anuale, perene cu ghiveci, trandafiri etc., există câteva condiții calitative pe care trebuie să le îndeplinească. Spre exemplu, florile anuale trebuie să aibă înălțimea cuprinsă între 10 și 15 centimetri, iar toate speciile florale anuale trebuie livrate în ghiveci. Mai mult, „mirosul este o altă condiție calitativă avută în vedere. Trebuie flori parfumate pe tot parcursul zilei, dar și seara sau în timpul nopții”, se arată în documentul citat.
Revenind la contractual propriu-zis parafat, mai trebuie menționat că una dintre companiile adjudecătoare, SC Ro-Verde Landscaping SRl, este înființată în anul 2011 de către Maria Lazăr, fost consilier prezidențial în mandatul lui Ion Iliescu, decorată în anul 2022 cu Ordinul Național pentru Merit în grad de cavaler. În prezent, firma este deținută de Ion Oltean și Cătălin Marian Vișan.
Ion Oltean este cunoscut drept „părintele spațiilor verzi din București”, ca urmare a contractelor încheiate cu primăriile de sector sau cu Administrația Lacuri Parcuri București, structură aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Omul de afaceri mai controlează, pe lângă SC Ro-Verde Landscaping SRL, și SC Garden Center Group, cealaltă firmă care și-a adjudecat contractul cu Primăria Municipiului Brașov condusă de Allen Coliban.
Teamă mare de mașinile electrice sau hibrid. S-a cumpărat o instalație de stingere a incendiilor provocate la aceste vehicule
Aceasta nu este singura afacere parafată de Primăria Brașov în această campanie electorală. Un contract poate și mai spectaculos a fost antamat, prin publicarea pe SEAP, la data de 21 iunie 2023, a unui anunț prin care se face cunoscută intenția „furnizării unui echipament necesar pentru dotarea Primăriei Municipiului Brașov cu mijloace tehnice de stingere a incendiilor produse la bateriile autovehiculelor cu propulsive electrică sau hibrid”. Municipalitatea susține că „este necesară achiziționarea unui container de tip Abroll, prevăzut cu instalație de stingere cu praf și azot”.
În vederea contractării acestui echipament, a fost organizată, de asemenea, o licitație deschisă, iar, la data de 1 martie 2024, instituția condusă de Allen Coliban a și parafat contractul, în valoare de 1.040.000 de lei fără TVA, respectiv de 1.237.600 de lei cu TVA inclusă (252.571,4 euro). Afacerea a fost adjudecată de către compania SC Romprim SA, producător de autospeciale pentru stingerea incendiilor.
Conform caietului de sarcini, containerul de tip Abroll vizat este un echipament conceput special pentru stingerea incendiilor produse de vehiculele electrice, cât și pentru utilizarea în alte domenii, precum industria petrochimică, energetică, chimică și de transporturi. Instalația de stingere cu praf și azot se amplasează pe un container din oțel zincat, prevăzut cu un sistem destinat stingerii bateriilor electrice de tracțiune de pe autovehicule, prin străpungerea acestora și inundarea lor cu agent de stingere.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News