Skip to content
Politică

„Atacul lui Rareș Bogdan împotriva lui Orban este eronat”. Cine este, de fapt, vinovat pentru pierderea alegerilor parlamentare

Inquam Photos/Octav Ganea

Atacul lansat, duminică seara, de eurodeputatul Rareș Bogdan la adresa lui Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal (PNL) este eronat, spune profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, Dan Pavel, fost strateg al partidului.

Pavel atrage atenția că cel care a condus, de fapt, atât PNL, cât și Guvernul, a fost președintele Klaus Iohannis. „Ambele au fost conduse de Johannis, care nu i-a lăsat să facă nimic de capul lor, iar rezultatul a fost pierderea alegerilor”, spune acesta. Totodată, fostul strateg PNL este de părere că liberalii nu au curajul să spună lucrurilor pe nume și se atacă reciproc, însă „fiecare dintre ei are o parte din responsabilitate, la nivel central sau local”:

Spălarea rufelor murdare în public ne arată profesionalismul din partidele autohtone. Iar atacul la persoană este un indicator al moravurilor. Atacul lui Rareș Bogdan împotriva lui Ludovic Orban este eronat. Săracu’ Ludovic nu a condus nici partidul, nici guvernul. Ambele au fost conduse de Johannis, care nu i-a lăsat să facă nimic de capul lor, iar rezultatul a fost pierderea alegerilor. Dar liberalii nu au curajul să spună lucrurilor pe nume și se atacă reciproc.
Nu o să vedem niciodată o analiză onestă în interiorul partidului privind cauzele eșecului. Fiecare dintre ei are o parte din responsabilitate, la nivel central sau local. Capacitatea liberalilor de a înțelege ce se petrece cu ei înșiși este redusă (să nu se înțeleagă de aici că există vreo superioritate autoreflexivă la vreun partid autohton!).

Lupta pentru funcții (tipică pentru partidele de tip ”office-seeking”) demonstrează cît de paraleli sunt guvernanții cu realitatea.
Marea prioritate de pe agenda publică este vaccinarea rapidă și integrală a populației României. Fiecare lider ar trebui să meargă în județe și sectoare, să ia măsuri împotriva dezastrului. Dar lor nu le pasă. Ei se luptă pentru șefia partidului.

Măcar de s-ar lupta să modernizeze partidul, să îl facă performant. Dar nu îi duce capul, competența administrativă, competența democratică sunt concepte inaccesibile (citiți măcar Almond & Verba, că de recitit nu am cum să vă îndemn)”, scrie Dan Pavel.

Se cere demisia lui Orban

Amintim că duminică seară prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac dur la adresa liderului liberal, Ludovic Orban, pe care îl acuză că a condus și conduce dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți din conducerea partidului.

Luni, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, i-a cerut și el lui Ludovic Orban să plece de la conducerea partidului, susținând că „PNL are nevoie de dialog și de democrație” și că „sunt lucruri care trebuie spuse, pentru că au fost ținute prea mult timp în birourile unora”. Sighiartău, alături de Rareș Bogdan și Florin Roman, este unul dintre contestatarii lui Ludovic Orban încă de după alegerile parlamentare, cei trei acuzându-l pe liderul partidului și pentru modul în care a purtat negocierile pentru formarea noului guvern.

De cealaltă parte, Orban a precizat marți că președintele PNL este ales la congresul partidului, iar până la congresul din acest an, el este președintele PNL. Liderul PNL a mai afirmat că el discută problemele din partid cu colegii săi în forurile statutare, nu în spațiul public.

„Mi s-a mai pus această întrebare și am răspuns. Președintele PNL este ales de congres. PNL a avut un congres în iunie 2017 și va avea congres în cursul acestui an. Până la acest congres, eu sunt președintele PNL. Dacă mă hotărăsc să candidez pentru un nou mandat, voi anunța”, a declarat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *