Atacuri în comune buzoiene. Ursul „Rambo” e suspect

urs
Sursa foto: pixabay

În noaptea de miercuri spre joi, în Chiojdu, comuna în care a fost relocat ursul „Rambo”, autorităţile locale au raportat două atacuri de urs. Aceleași autorități spun că nu au date despre identitatea animalelor sălbatice care au atatcat, dar nu exclud prezenţa respectivului urs relocat în zonă.

Un animal dintr-o gospodărie a fost ucis iar în cazul celui de-al doilea atac, ursul a fost îndepărtat.

„Azi noapte au fost înregistrate două atacuri, în două sate diferite, unul în satul Chiojdu, unul în satul Bâsca Chiojdului. Într-un caz a fost ucis un berbec şi în celălalt l-au îndepărtat în timp util, l-au speriat proprietarii gospodăriei. Au mai fost câteva apariţii, dar nu s-a mai apelat la 112, ne-am deplasat noi din plan local, cu patrula, i-am mai îndepărtat. Dacă a atacat ursul relocat recent în comună, nu aş şti să vă răspund, cine îl cunoaşte. Eu am trimis acum câteva minute adresă oficială către Instituţia Prefectului Judeţului Prahova, prin care solicit actul administrativ, respectiv raportul, procesul verbal şi sper să mi-l pună la dispoziţie. Acolo ar trebuie să scrie criteriile în baza cărora s-a relocat acest urs”, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Neamţu, primarul comunei Chiojdu.

Ursul capturat la Ploieşti a fost dus pe un fond de vânătoare situat la graniţa dintre judeţele Buzău şi Prahova, la Tabla Buţii, în comuna Chiodu, generând nemulţumire din partea primarului care a declarat că nu a fost consultat cu privire la relocarea animalului sălbatic şi nu a fost informat.

„Ne deranjează faptul că în Ordonanţa 81/2021 nu se specifică şi faptul că ar trebui să fim informaţi noi, autorităţile locale, să ne dăm acceptul pentru primirea pe raza UAT-urilor a acestor urşi relocaţi. Punctual, pentru acesta de la Ploieşti, botezat Rambo, nu mi se pare să îl reloci într-un fond de vânătoare deja suprapopulat cu exemplare de urs. Avem un minim de 25 de exemplare de urs în intravilanul localităţii, două-trei atacuri în fiecare sat. Am obţinut o autorizaţie de recoltare prin împuşcare a unui urs, acum punem în aplicare. Dar pe o parte îi recoltăm, pe cealaltă parte văd că ni se aduc alţii. Voi propune la nivel guvernamental o completare a acestei ordonanţe. Avem numai obligaţii, dar drepturi niciunul, dreptul de fi informaţi că pe raza UAT s-a relocat un urs. Să ni se ceară acordul scris al UAT. Să ştiu să iau măsuri, să informez cetăţenii”, a declarat anterior, pentru AGERPRES, primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamţu.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL