Skip to content
Societate

Atacuri în serie ale hackerilor ruși Killnet împotriva site-urilor românești: Peste 11.400 de adrese IP utilizate, unele chiar din România

Facebook

Numărul adreselor IP utilizate pentru atacuri cibernetice în contextul războiului Ucraina-Rusia a crescut din nou, odată cu atacurile DDoS care au vizat site-urile unor instituții publice/organizații private din România, revendicate de o gruparea Killnet afiliată Rusiei, a anunțat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Peste 11.400 de adrese IP au fost utilizate până marți, 3 mai, unele și din România.

Adresa IP (protocol de internet) este un număr unic atribuit fiecărui computer sau altui dispozitiv care se conectează la internet.

Adresele IP sunt atribuite dispozitivelor de internet de către furnizorii de servicii de internet și de foarte multe ori, furnizorii de internet atribuie aceeași adresă IP unui număr mare de computere. Ca atare, este posibil ca mai multe computere să aibă adrese IP identice.

Numărul adreselor IP utilizate pentru atacuri cibernetice, inclusiv de tip Distributed Denial of Service (DDoS), împotriva instituțiilor publice și private din România, a crescut de la 3521 adrese IP în data de 1 mai la peste 11.400 de adrese IP în data de 3 mai, arată datele DNSC.

Mai multe adrese IP folosite în aceste atacuri sunt din România și sunt în continuare active, potrivit raportului DNSC.

Atacul cibernetic de tip DDoS implică generarea unui val de cereri de conexiune la adresa unui site web, ceea ce conduce la funcționarea semnificativ încetinită sau oprirea activității site-ului țintă, potrivit DNSC.

Mai multe site-uri web guvernamentale, inclusiv site-ul Guvernului ori Ministerului Apărării, site-uri ale unor aeroporturi, dar și ale unor bănci ori firme private au fost recent ținta unor atacuri cibernetice de tip Distributed Denial of Service (DDoS) revendicate de gruparea de hackeri ruși Killnet.

În cadrul unui astfel de atac, atacatorii utilizează mai multe dispozitive conectate la internet și deja compromise (botnet) pentru a ataca o anumită țintă. Prin utilizarea unui botnet atacatorii au la dispoziție o „putere de atac” mai mare și sursa reală a atacului este dificil de identificat.

Un atac DDoS face ca un website sau o resursă online să nu fie accesibilă prin direcționarea multor dispozitive care să încerce accesul în același timp. Daunele sunt foarte variate, în funcție de profilul site-ul afectat.

Dacă este vorba de o companie care își desfășoară activitatea online, simplul fapt că consumatorii nu au acces provoacă pierderi financiare.”, a declarat marți pentru HotNews.ro Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Acesta a subliniat că atacurile DDoS nu necesită cunoștințe tehnice considerabile și nici resurse financiare complexe, iar astfel de resurse de atac împotriva unui site web pot fi cumpărate de pe dark web, la prețuri care încep de la 15 dolari pe oră împotriva unui site neprotejat, cu până la 50.000 de accesări pe secundă. Atacul împotriva unui site protejat poate ajunge până la 200 dolari.

Mai multe site-uri web guvernamentale, inclusiv site-ul Guvernului ori Ministerului Apărării, site-uri ale unor aeroporturi, dar și ale unor bănci ori firme private au fost recent ținta unor atacuri cibernetice de tip Distributed Denial of Service (DDoS) revendicate de gruparea de hackeri ruși Killnet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *