Skip to content
Economie Politică

Atacuri și înțepături la audierea lui Isărescu în Senat: Nu discutăm despre bonusul dvs. de pensionare

Inquam / Octav Ganea

Șeful Comisiei Economice a Senatului, Daniel Cătălin Zamfir, a lansat un atac la adresa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Nu vom discuta despre bonusul de pensionare primit fără a fi pensionat și nici de afacerile cu vin, i-a spus senatorul.

El a promis să se limiteze la indicatori economici precum ROBOR, inflație. În deschiderea întâlnirii Isărescu a spus că se face o confuzie în societatea românească, anume că banca ar fi condusă doar de el și nu de un Consiliu de Administrație, cum se întâmplă de fapt. Discuțiile privesc încasarea de către guvernator a unei indemnizații de pensionare în 2015 acordată de banca centrală, din fondurile proprii. Indemnizația a fost acordată căci expirase mandatul guvernatorului la conducerea BNR și avea vârsta de pensionare. Zilele următoare mandatul lui a fost reînnoit, însă prima a fost păstrată.

Daniel Zamfir: Când ROBOR era 0.7% ați îndemnat oamenii să se împrumute în lei. De ce ați făcut asta, știind că ROBOR urma să crească? 

Mugur Isărescu: Atunci era și inflație mică. BNR a prezentat din 2014 câte 4 rapoarte de inflație. Toate întrebările DVS ăși au răspunsul în acele rapoarte. Când inflația în România a fost negativă, dar cu creșteri salariale mari și cu creștere de activitate economică. Nu a fost deflație ș ci dezinflație. Noi am lăsat dobânda cheie la 1.75%. Nu am vrut să speriem pe nimeni și nune-am jucat cu dobânda cheie ci am activat alte instrumente de pol monetare. Consecința a fost că nu s-a apreciat leul, nu am creat turbulențe, iar economia a crescut cu păstrarea echilibrelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *