Atacurile de la Marea Roșie cresc prețul petrolului. Cum influențează piața cerealelor

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Creșterea atacurilor rebelilor Houthi la Marea Roșie perturbă fluxurile comerciale cu petrol și influențează creșterea prețurilor acestuia. Intre prețul petrolului și prețul cerealelor există o strânsă legătură.

 Prețul aurului negru a crescut de o săptămână din cauza escaladării atacurilor rebelilor Houthi yemeniți asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Gruparea armată, apropiată de Hamas, vizează navele pe care le consideră „legate de Israel” care navighează în largul coastelor Yemenului, ca răspuns la atacurile israeliene din Fâșia Gaza.

Se intensifică atacurile (drone, rachete) la strâmtoarea Bab-al-Mandeb, care separă Peninsula Arabă de continentul african și prin care trece o parte semnificativă a comerțului internațional, în special petrolul din Golf cu destinația Mediteranei, prin canalul Suez și materiile prime în drum spre Asia.

Potrivit Terre-net, de vineri, 15 decembrie, s-au înmulțit anunțurile giganților maritim mondiali și companiilor petroliere prin care anunta suspendarea temporară a transporturilor lor prin Marea Roșie, prin urmare,  a urmat creșterea costurilor de transport și a timpilor de călătorie, care implică ocolirea Africii.

Pe 19 decembrie, Statele Unite au anunțat formarea unei coaliții de zece țări pentru a securiza zona amenințată.

„Prețul petrolului a fost deosebit de volatil în ultimele săptămâni”, a remarcat Marc Zribi, șeful unității de cereale și zahăr al FranceAgriMer, în urmă cu câteva zile, în timpul unei actualizări privind indicatorii de piață macroeconomică.

Zribi indică perspectivele de creștere economică destul de degradate în 2024.

„Deciziile OPEC+ de a ajusta producția la cerere (care ar putea avea efecte în 2024) și posibila revenire a producției semnificative de petrol de șist american pe piețe-toate elementele acestea ar putea, dimpotrivă, să influențeze scăderea prețului petrolului”.

Concluzia: Dacă prețul petrolului oscileaza (scade/creste)  însemna ca principalele burse de tranzacționare a cerealelor vor avea mari fluctuatii. Prețul petrolului brut reacționează cel mai mult la modificările legate de cerere și ofertă. Diferența dintre ofertă și cerere determină o creștere sau o scădere a nivelurilor stocurilor.

Intre prețul petrolului și prețul cerealelor există o strânsă legătură din cel puțin două motive. În primul rând, petrolul este un cost de intrare important. Prețurile mai mari ale petrolului vor crește costurile fermierilor care folosesc utilaje agricole. De exemplu, cel mai scăzut preț al grâului a fost în anul 1998 când a fost înregistrat și cel mai scăzut preț al petrolului.

In al doilea rând, când prețul petrolului crește există o cerere mare de biocombustibili și deci o cerere mai mare pentru culturi folosite pentru producerea acestora, precum porumb, rapiță și soia. Folosirea acestor cereale și oleaginoase în producția de biocombustibili va limita oferta de grâu pentru alimente, iar această scădere a ofertei va creste prețurile.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: