Skip to content
Politică

Atacurile liberalilor la adresa lui Vlad Voiculescu se întețesc. Cristian Pîrvulescu, ipoteză explozivă: Ținta reală e Orban

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

Politologul Cristian Pîrvulescu susține că ultimele atacuri ale liberalilor la adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, au legătură mai degrabă cu lupta pentru putere din interiorul PNL. ”Cred că unii încearcă prin această metodă să facă campanie internă în PNL în pregătirea congresului”, este de părere analistul.

În coaliție, respectiv în Guvern, nu există încă probleme, dar știți că există nemulțumiri de la împărțirea portofoliilor unde unii din PNL, populiști și demagogi, au încercat să profite. Cred că rezultatul negocierii a fost cât se poate de rezonabil în situația dată și că datoria membrilor de partid este cea de a sprijini guvernarea. Cred că unii încearcă prin această metodă să facă campanie internă în PNL în pregătirea congresului. Deci nu este împotriva lui USR, ci împotriva lui Orban”, spune Pîrvulescu.

" "
" "

De asemenea, analistul susține că numirea lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății a fost o lovitură pentru mulți dintre liberali, care încă nu vor să accepte că PNL a pierdut o funcție atât de importantă.

Sunt mulți PNL-iști care spun că Nelu Tătaru era mult mai bun ca ministru în perioada actuală decât Vlad Voiculescu și că a fost o ambiție de a lui Cioloș de a-l impune pe Vlad Voiculescu și că este o lovitură pe care a primit-o PNL-ul. Evident că sunt frustrări și pe linia asta, pentru că din nefericire, politicienii români nu au capacitatea de a gândi guvernarea, spune Pîrvulescu.

Un alt liberal care a lansat atacuri la adresa lui Voiculescu a fost Rareș Bogdan, care a reacţionat în urma cazului de la spitalul din Corabia, unde un bătrân a fost lăsat fără ajutor pe jos. Europarlamentarul i-a transmis un mesaj ministrului Sănătăţii, prin care îi cere să-l demită imediat pe managerul unității medicale și să nu îşi mai ”bată joc de încrederea oamenilor” prin înființarea unor ”comitete și comiții”. În acest context, Cristian Pîrvulescu susține că reacția lui Rareș Bogdan este normală, fiind „o poziție oficială din PNL”.

 „Domnul Rareș Bogdan reprezintă în acest moment partea de politicieni parlamentari și politicieni locali din PNL care încearcă să speculeze slăbiciunile actualului guvern pentru a produce o schimbare.

În cazul Corabia trebuie să funcționeze o anchetă disciplinară, neutră, în care să evalueze exact faptele. Nu dai afară un șef de spital doar pentru că au apărut niște imagini. Dai niște sancțiuni, ok. S-au dat niște sancțiuni medicilor și un avertisment spitalului. Este prima etapă, în care s-au dat niște sancțiuni medicului și asistentei care erau de gardă în acel moment, dar de aici și până la decizii mai dure, astea trebuie luate numai după ce ai datele în față”, spune politologul.

În încheierea interviului, analistul amintește de un alt episod în care ministrul Sănătății a fost atacat de către liberalul Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca.

„În acest caz este vorba despre finanțarea centrelor de vaccinare. Observ că reprezentanții autorităților locale vor mai multă autonomie, dar nu vor să-și accepte responsabilitățile financiare. Am văzut că domnul Boc făcea apel la o sumă de 4 milioane de euro pentru perioada de vaccinare, dar cred că prioritățile unei comunități locale trebuie să se stabilească în funcție de evenimente.

Am văzut că în Harghita, spre exemplu, primarii au găsit bani pentru a putea să finanțeze acest lucru și cred că situația este aceeași în toate localitățile din România. Cred că există localități care se pot finanța și localități care au dificultăți de finanțare și acolo trebuie să intervină.

Pe de altă parte, eu cred că autoritățile locale trebuie să aibă inteligența să găsească maximul de resurse, pentru că este o problemă de sănătate locală. Trebuie pregătit locul în care se va face vaccinul, casa de cultură sau ceva de genul acesta, care trebuie utilat după un anume ghid care a fost trimis de către Guvern și care spune ce ar trebui să existe acolo pentru a se putea face vaccinarea în masă în localitatea respectivă, și de acolo rezultă niște costuri, evident. Acele costuri trebuie în mare măsură acoperite de la bugetul local și doar în situații excepționale de la bugetul național.

Se trage întruna de bugetul național care este deja excedentar și foarte prost. Am văzut că tentația domnului Boc este de a folosi acea tribună pentru a ataca permanent guvernul actual. Asistăm la o încercare a primarilor de a-și menține hegemonia asupra partidelor care au dus România în blocajul în care ne aflăm acum”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *