Skip to content
Politică

Atanasiu, anunţul mult-aşteptat: va candida la alegerile locale din Bucureşti? Alţi candidaţi posibili ai PNL. Ironii usturătoare la adresa lui Oprescu

Prim-vicepreşedintele liberal Teodor Atanasiu face anunţul mult-aşteptat: va candida la alegerile locale din Bucureşti? Care sunt alţi candidaţi posibili ai PNL, pentru Primăria Generală şi primăriile de sectoare. Ironii usturătoare la adresa actualului primar al Capitalei, Sorin Oprescu

Întrebat, joi seară, la Realitatea TV, dacă este unul dintre candidaţii partidului la vreuna dintre cele şapte primării din Bucureşti, Atanasiu a răspuns: „Puţin probabil, dar nu imposibil”.

El a subliniat că, momentan, PNL efectuează sondaje pentru uz intern, privind încrederea populaţiei în diverşi liberali pe care formaţiunea îi are în vedere pentru alegerile locale din 2016, explicând că un factor-cheie în acest sens îl reprezintă şansele acestor politicieni.

Teodor Atanasiu a profitat de ocazie să-l critice pe actualul primar general, Sorin Oprescu, din cauza proiectelor nerealiste ale acestuia.

„Bucureştiul n-a reuşit să aibă un program foarte clar. Domnul Oprescu era cu capul în nori – ne vorbea de autostrăzi suspendate în Bucureşti. Nu ştiu pe la ce etaj vrea să le suspende”, a declarat Atanasiu.

El a vorbit despre principalele probleme ale Bucureştilor, inclusiv cele de la RADET, Metrorex şi RATB.

„Problemele acumulate în timp la RADET sunt gata să explodeze. Dacă n-ar fi regie autonomă, ci societate comercială şi ar fi tratată după regulile societăţilor comerciale, probabil că ar intra în insolvenţă,  iar bucureştenii ar rămâne fără căldură”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL, aducând în discuţie şi problemele rutiere, dat fiind faptul că „nu există nicio cale rutieră care să nu se blocheze la orele de vârf”.

Chestionat în legătură cu calculele PNL pe sectoare, Teodor Atanasiu a replicat: „Noi ne-am propus să câştigăm Primăria Generală şi cel puţin 3 sectoare”.

Totuşi, politicianul a evitat să dea vreun nume în acest sens.

„Nu se ştie încă la niciun sector. Deocamdată, se fac acele studii, să vedem ce-şi doreşte electoratul, care sunt problemele sectorului pe fiecare cartier. Se ocupă o firmă specializată de la Universitate. Când totul este gata, o să discutăm politic, pe baza datelor specialiştilor. (…) „, a punctat liderul liberal.

Mai târziu, la insistenţele prezentatorului (care i-a solicitat să nominalizeze posibilii candidaţi dintre Alina Gorghiu, Marian Petrache, Cristian Buşoi, Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu), prim-vicepreşedintele PNL a răspuns: „Gorghiu nu cred că va candida la Primăria Generală, nici dacă stă foarte bine în sondaje. Nu va avea timp să se ocupe de Primăria Capitalei, fiind co-preşedintele celui mai mare partid din România. (…) Depinde ce-şi doresc bucureştenii. Domnul Orban, domnul Atanasiu nu pot fi, dacă bucureştenii îşi doresc un tânăr. Domnul Buşoi nu poate fi, dacă oamenii îşi doresc o femeie”.

Totuşi, el a indicat proiectul PNL pentru alegerile locale din 2016: „un Bucureşti european”.

„Nu poţi să pleci de la Micul Paris şi să ajungi la ultima capitală a Europei. Trebuie să revenim acolo unde eram după pauza de comunism şi de democraţie pe care a luat-o această ţară. E mult de lucru în Bucureşti. Mai trebuie să şi înlocuieşti, nu numai să faci acum de la zero”, a completat Teodor Atanasiu.

Vorbind despre provincie, liderul liberal s-a arătat foarte încrezător în şansele partidului în Transilvania.

„Sperăm să câştigăm în: Timişoara, Oradea, Arad, Alba, Mureş, Braşov, Satu Mare, Baia Mare. În Ardeal, sunt foarte puţine locuri în care să nu câştigăm”, a opinat el, continuând: “La Cluj, domnul Boc a spus că nu crede că va candida… Vedem cum stă-n sondaje. Domnul Falcă va candida la un nou mandat (în Arad – n.r.) şi nu are niciun fel de problemă, nici în sondaje”.

Teodor Atanasiu a subliniat importanţa deosebită a Constanţei şi a Ploieştilor.

“În Constanţa, deocamdată, nu avem probleme, fiindcă le-am spus foarte clar: ştiu că fiecare are câte 3 candidaţi în buzunar gata pregătiţi. Până nu facem studiul de piaţă, sondajul de opinie, n-are rost să se certe între ei. Dacă sunt 2 candidaţi de la noi care câştigă, atunci discutăm politic. Toate judeţele au obligaţia să termine aceste studii până în septembrie. Acolo unde nu aveam primar în funcţie, aveau obligaţia să termine până la sfârşitul lunii iulie. (…) Constanţa este cel mai important oraş din punct de vedere economic şi geopolitic (să ne gândim la baza de la Mihail Kogălniceanu). E o miză foarte importantă pentru noi”, a explicat fostul ministru al Apărării.

Altă prioritate din zona sudică este municipiul Ploieşti, a dezvăluit Atanasiu.

“După Bucureşti, în sud, ne batem foarte mult pentru Ploieşti (este aproape de Bucureşti, n-a mai avut reverberaţia numelui pe care-l avea, din cauză că a înregistrat o uşoară cădere a industriei petrolifere, dar va juca un rol foarte important în economia românească în viitor). (…) Sperăm, totuşi, să recâştigăm primăriile din Tulcea, Constanţa, Ploieşti (ne batem foarte tare – poate să fie domnul Voloşevici (Andrei Voloşevici, fost primar ploieştean – n.r.”, a explicat el.

Întrebat dacă PNL se teme de de partidele regionale, Teodor Atanasiu a răspuns: “Modelul englezesc nu cred că se exportă aşa de uşor în România, la câteva luni de la adoptarea legii cu partide cu 3 membri. Românii au ajuns acum la maturitatea politică la care au ajuns cei din Occident (2 partide mari + cele mici care se alipeau, să formeze coaliţii)”.

Chestionat dacă îi este frică de posibilele probleme la DNA ale candidaţilor, prim-vicepreşedintele PNL a replicat: “Oamenii serioşi n-au de ce să fugă”.

Nu în ultimul rând, Teodor Atanasiu a apreciat că un partid care vine din opoziţie “are un ascendent mai mare la alegători decât partidul care s-a uzat la guvernare”.

“Partidele preferă să-şi lungească perioada de opoziţie. Dar, în România, s-a votat o lege, de exemplu a desemnării preşedinţilor de consilii judeţene dintre consilierii judeţeni. Dacă cele 2 mari blocuri politice (PNL şi PSD) n-o să aibă majoritate în consiliile judeţene, toate vor fi la cheremul unor partide mici care trec pragul. Trebuie să le faci oferte serioase şi credibile”, a declarat liderul liberal.

El a mai arătat că fuziunea PNL-PDL-PC “nu e realizată complet, dar este în curs de realizare”.

“După 25 de ani în care dreapta a fost divizată în România şi în care ne luptam între noi (care e cel mai mare partid mic), am reuşit să creăm un partid mare, care să lupte de la egal la egal cu singurul partid de stânga – PSD. Acum, după ce am reuşit să facem un partid puternic pe partea dreaptă, ne revine sarcina să armonizăm această structură până în ultimele localităţi. E mai uşor la putere decât în opoziţie, când oamenii nu mai trebuie să dispute un pahar cu apă de pe masă. După ce câştigi localele, să te apuci să reconstruieşti urbea ta sau satul tău. Înainte, în opoziţie, toată lumea se bate pe cine va fi pe locul 1 sau 2 la consilieri”, a explicat Teodor Atanasiu.

El a mai spus că problem există “acolo unde organizaţiile erau relativ echilibrate ca valoare”.

“Acolo unde erau discrepanţe mari, problemele s-au rezolvat relativ repede: cei slăbuţi s-au lipit de cei puternici. De exemplu, acum 3 ani, un primar a câştigat cu 32%, iar altul cu 31% a plecat acasă. Acolo sunt marile problem”, a încheiat Atanasiu.

3 comentarii la “Atanasiu, anunţul mult-aşteptat: va candida la alegerile locale din Bucureşti? Alţi candidaţi posibili ai PNL. Ironii usturătoare la adresa lui Oprescu

  1. bai fonfaila, tu te uiti in oglinda ??? penibili sunt „liberalii” dupa „marea unire” cu „minunatul” pdl !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *