Skip to content
Politică

Atanasiu, solicitare către premierul Cioloș: „Să ia în calcul…”

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), Teodor Atanasiu, anunță, prin intermediul unui comunicat de presă remis PSnews.ro, faptul că i-a solicitat premierului Dacian Cioloș „să ia în calcul efectuarea unui studiu comparat, cost-beneficiu pentru România, în ceea ce privește amplasarea a două noi reactoare nucleare la Cernavodă”.

În același timp, Atanasiu subliniază faptul că asumarea deciziei trebuie să se facă în baza unei analize serioase.

„În urma analizei celor semnalate de specialiștii în domeniul energiei, am depus în Senatul României o interpelare adresată premierului României, prin care îi solicit să ia în calcul efectuarea unui studiu comparat, cost-beneficiu pentru România, în ceea ce priveşte amplasarea pe teritoriul României a două noi reactoare nucleare la Cernavodă. Analiza preliminară arată faptul că viitoarele capacități energetice nucleare ar putea avea un randament mai bun dacă ar fi amplasate la Mintia, lângă Deva, în județul Hunedoara.

Cred că problema energiei trebuie să fie în prim-planul dezbaterii publice, mai ales în contextul în care a devenit un vector din ce în ce mai important al securității naționale. În acest sens, o simplă analiză a dispunerii surselor pe teritoriul naţional, comparativ cu capacităţile şi locurile de consum, evidenţiază o mare disproporţie. Un exemplu concret îl reprezintă situația Complexului Energetic Hunedoara. După intrarea în insolvenţă şi după avansarea ipotezei de încetare a activităţii, Transilvania şi Banatul ar putea rămâne fără o sursă de producţie de mare capacitate care să funcţioneze în bandă.
În această situație, cea mai mare parte din energie trebuie transportată de la sute de kilometri, iar în condiţiile sporirii capacităţilor de interconectare pe graniţa de vest, în scurt timp există posibilitatea alimentării pe anumite intervale orare a acestei vaste zone cu energie electrică din import, afectând negativ încărcarea optimă a capacităţilor de producţie româneşti şi implicit costul de producţie al acestora.
Astfel, analizând comparat amplasamentul de la Cernavodă cu amplasamentul de la Mintia, lângă Deva, în judeţul Hunedoara, specialiştii în domeniu mi-au semnalat urmatoarele:
1. Ambele amplasamente îndeplinesc condiţiile privind placa tectonică.
2. La Cernavodă, pentru evacuarea energiei produse în două noi grupuri nucleare, peste 1400MWh, e nevoie de o nouă linie de transport de înaltă tensiune care implică un cost de 800 milioane – 1 miliard euro. La Mintia această facilitate există şi urmează să fie subutilizată.
3. La Cernavodă șenalul Dunării trebuie adâncit pe o lungime de zeci de kilometri pentru a asigura apa de răcire necesară pentru noile grupuri. Lucrările sunt evaluate la aproximativ 1 miliard euro. La Mintia există aceste facilităţi pe Mureş şi au asigurat apa de răcire pentru 2500 MWh.
4. La Cernavodă trebuie adusă forţă de muncă din ţară (aproximativ 8000 de locuri de muncă) pe perioada lucrărilor. La Mintia există din plin şi bine calificată această forţă de muncă.
5. Din punct de vedere al costurilor ulterioare, una e să transporţi energia electrică 700-800 de kilometri până la locul de consum din Transilvania sau Banat şi alta e să transporţi energia 100-200 de kilometri, ca în cazul în care amplasamentul ar fi la Mintia.
6. Amplasarea unităților de producție în zona Mintia ar da sens şi proiectului centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa.
Nu în ultimul rând, i-am solicitat premierului ca asumarea acestei decizii să se facă în baza unei analize serioase mai ales în contextul în care, pentru fiecare MWh produs, Guvernul ar urma să acorde o subvenţie de 35 euro, ca diferenţă între preţul de cost de 75 euro/MWh şi preţul pieţei de aproximativ 40 euro/MWh, ceea ce înseamnă peste 400 milioane euro în fiecare an”, solicită Teodor Atanasiu, potrivit unui comunicat de presă remis PSnews.ro.

1 comentariu la “Atanasiu, solicitare către premierul Cioloș: „Să ia în calcul…”

  1. Dom’le
    Eu am niste nisip in curte, vreo doua roabe. Daca ai si dumneata niste mortar, cateva caramizi si lopeti, punem de o centrala nucleara unde vrea muschii tai. Daca nu gasim uraniu, bagam niste coceni ceva, sa arda acolo, sa faca fum…ca asta ne intereseaza in campanie electorala, nu? la mai multe idei aberante si prostii pe metru patrat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *