Atentat la Bruxelles. Europarlamentarul Victor Negrescu: „Eram chiar în plen când s-a întâmplat!”

Victor Negrescu - Puterea Știrilor

Într-o intervenție telefonică în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susținut că viața în instituțiile europene este afectată de atentatul care a avut loc luni, la Bruxelles, și în urma căruia doi oameni au fost omorâți.

Social-democratul a declarat că imediat după acest atac, s-au luat măsuri suplimentare de siguranță la nivelul instituțiilor europene, nu au mai existat grupuri de vizitatori, a existat o activitate redusă la birou, au fost și câteva unități de învățământ care și-au suspendat activitatea și au fost inlcusiv restricții pe mijloacele de transport până când a fost găsită atentatorul.

„Uniuniea Europeană nu poate ignora ce se întâmplă la frontierele sale”

„S-au luat măsuri suplimentare de siguranță la nivelul instituțiilor europene, dar și la Bruxelles. Noi, eurodeputații, ne aflam la sesiunea plenară de la Strasbourg în momentul în care s-a întâmplat acest atentat. Chiar eram în plenul Parlamentului European la momentul respectiv și am rămas puțin surprins că toți ceilalți eurodeputați continuau să-și citească discursurile pregătite înainte și nimeni nu a reacționat. Așa că am cuvântul și am reacționat eu, atrăgând atenția asupra celor întâmplate și nevoii, totuși, de a trata mult mai coerent această problemă, a combaterii terorismului, a combaterii extremismului religios, a combaterii antisemitismului sau a discursului care incită la ură. În primele ore au existat câteva momente de confuzie, și prin prisma informațiilor lipsite de amănunte, care care ajungeau la noi sau în spațiul public.

Instituțiile europene din start au reacționat. De exemplu, astăzi nu au mai existat grupuri de vizitatori, a existat o activitate redusă la birou, mă refer la sediul din Bruxelles. Au fost și câteva unități de învățământ care și-au suspendat activitatea, au existat niște restricții pe mijloacele de transport până când a fost găsit atentatorul. Însă, e clar că viața în instituțiile europene a fost afectată, în sensul în care, pe de o parte, vorbim de o reacție umană, și de cealaltă parte, apare și această reacție instituțională. Astăzi a avut loc o reuniune extraordinară a Consiliului European, în plenul Parlamentului European am vorbit despre acest subiect și cum putem să prevenim pe viitor astfel de incidente. Cum trebuie să comunicăm mai bine, să ne coordonăm mai bine. Lucrurile se schimbă, s-a schimbat cu războiul din Ucraina, se schimbă și cu acest conflict în Orientul Mijlociu și lucrurile sunt în continuare extrem de tensionate și necesită o atenție sporită din partea Uniunii Europene, care nu poate ignora ce se întâmplă la frontierele sale”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

 

Atentat la Bruxelles. Suspectul a murit după ce a fost împușcat de poliție

Un bărbat a deschis focul la Bruxelles asupra unor suporteri suedezi care coborau dintr-un taxi, luni, la ora locală 19:00 (20:00, ora României), în timp ce Belgia juca un meci de fotbal împotriva Suediei.

Două persoane au fost ucise. O a treia a fost rănită şi se afla în „stare gravă”. Suspectul a fugit de la locul faptei, dar a fost împușcat mortal într-o cafenea din apropiere.

Atacatorul, în vârstă de 45 de ani, s-a identificat ca fiind membru al Statului Islamic și a revendicat responsabilitatea într-o înregistrare postată online. El este suspectat că a rănit un alt cetățean suedez în centrul Bruxellesului, luni seară.

Parchetul federal, însărcinat cu dosare de terorism, a preluat ancheta.

Cei 35.000 de spectatori care asistau la meciul de fotbal Belgia-Suedia, întrerupt după atac, au părăsit stadionul luni seara, după ce au fost blocaţi pe stadion.

După securizarea zonei, suporterii suedezi au fost conduşi la aeroport sub escorta poliţiei.

Prim-ministrul belgian Alexander de Croo a transmis pe rețelele de socializare „sincere condoleanțe premierului suedez în urma atacului îngrozitor din această seară asupra cetățenilor suedezi de la Bruxelles”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe rețelele de socializare că gândurile sale sunt „alături de familiile celor două victime ale atacului josnic de la Bruxelles”.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL