Skip to content
Politică

Atentat terorist devastator în Turcia. Cel puțin 28 de morți și zeci de răniți

O explozie puternică s-a produs miercuri seara în apropierea clădirii Parlamentului din capitala Turciei, Ankara. Deflagraţia a vizat un autobuz ce transporta personal militar. Bilanţul provizoriu indică 28 de morţi şi zeci de răniţi.
UPDATE 23.27: O reuniune prevăzută joi la Bruxelles între un grup de 11 țări membre ale UE numite „voluntare” pentru a-și repartiza mai mulți refugiați sosind din Turcia a fost anulată în urma sângerosului atentat de la Ankara.

UPDATE 21.40: Ministrul Justiţiei al Turciei, Bekir Bozdag, a afirmat că aceasta este un act de terorist. De asemenea, vicepremierul Numan Kurtulmus a promis că Executivul va face „lumină deplină” asupra acestui atentat.

„Acest atac terorist laș a costat viața a 28 de persoane, 61 de cetățeni fiind răniți”, a declarat acesta presei. „Autorii acestui atentat vor fi găsiți”, a dat el asigurări.

UPDATE 22.00: Conform ultimelor informaţii cel puţin 28 de oameni au murit.

UPDATE 21.10: Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a condamnat la Realitatea TV atacul „mârşav, terorist” din Turcia.

„Cel mai important este în primul rând să îmi exprim regretul pentru faptul că din nou un atac mârșav, terorist, se soldează cu atâtea victime. Este un act care trebuie condamnat cu toată puterea, care demonstrează cât de important e ca eforturile comunităţii internaţionale, ale noastre tuturor, să se intesifice astfel încât acest flagel al începutului de secol să poată fi eliminat pe cât posibil”, a declarat Ministrul Lazăr Comănescu.

Potrivit The Independent, bilanţul deceselor a crescut la 18. De asemenea, numărul celor răniţi a ajuns la 45.

Premierul turc Ahmet Davutoglu și-a anulat vizita la Bruxelles, după incidentul de la Ankara, a informat un oficial de la cabinetul premierului, potrivit Agerpres. Davutoglu urma să plece în Belgia într-o vizită oficială miercuri seara.

Explozia produsă miercuri la Ankara – soldată cu cel puțin cinci morți și zece răniți – a vizat un autobuz ce transporta personal militar, a anunțat un oficial al Statului Major al armatei turce, citat de Reuters.

Oficialul turc nu a putut confirma însă bilanțul victimelor deflagrației.

În urma exploziei, guvernul turc a decis să impună o interdicție temporară și parțială asupra transmisiunilor de la locul incidentului. Interdicția se referă la imaginile de la locul deflagrației și informațiile neoficiale difuzate de mass-media.

Potrivit guvernatorului Mehmet Kiliclar, explozia ar fi vizat, de fapt, mai multe vehicule militare care transportau soldaţi. Deflagraţia s-a produs în apropierea pieței centrale Kizilay.

La faţa locului au sosit mai multe ambulanţe. Conform The Guardian, bilanţul provizoriu anunţă cel puţin cinci morţi şi cel puţin zece răniţi.

Potrivit The Telegraph, deflagraţia s-ar fi produs din cauza unui automobil capcană, provocând rănirea mai multor persoane.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a precizat că „autorităţile au fost informate cu privire la acest incident şi iau măsurile necesare”. De asemenea, Omer Celik, liderul Partidului Justiției și Dezvoltării, a publicat pe contul său de Twitter un mesaj în care a afirmat că este vorba despre „un atac terorist laş”.

Turcia s-a confruntat în ultimele 12 luni cu mai multe atacuri teroriste, cel mai grav dintre acestea petrecându-se în octombrie 2015, când aproximativ 100 de persoane şi-au pierdut viaţa, amintește realitatea.net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *