Skip to content
Politică

Atentate Paris: UE plănuiește întărirea controalelor la frontierele externe

Recentele atentate de la Paris determină Uniunea Europeană  să ia măsuri suplimentare pentru securizarea granitelor. Astfel, UE vrea să întărească controalele la frontierele externe, efectuând verificări mult mai amănunțite asupra propriilor cetățeni, dar și asupra celor proveniți din state terțe. Acest proiect va fi discutat, vineri, la reuniunea de urgență a miniștrilor de interne din cele 28 de state membre. Întâlnirea are drept scop discuțiile în privința securității și combaterea terorismului, după atentatele din Franta revendicate de ISIS, informează b1.ro.

Europol a declarat că deține informații despre 2.000 din cei 5.000 de combatanți străini, suspectați că au luptat alături de extremiști în Siria și Irak.

Regulile Schengen oferă liberă circulație, iar indivizii nu sunt supuși unor verificări foarte riguroase, excepție făcând cetățenii din afara UE.

Pentru a fi pusă în practică această măsură, statele membre trebuie să convină asupra „implementării imediate a verificărilor sistematice și coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra indivizilor care se bucură de libertatea de mișcare” conform proiectului de document menționat.

Miniștrii de interne vor decide, la Bruxelles, „înregistrarea sistematică, inclusiv a amprentelor digitale, pentru toți migranții care intră în Spațiul Schengen”, ca și verificarea eventualelor informații despre aceștia în bazele de date europene despre infractori și teroriști.

Vineri, vor fi discutate și măsuri referitoare la creșterea schimbului de informații între statele UE cu privire la amenințările teroriste, negocieri asupra unui fișier european de stocare a datelor despre pasagerii curselor aeriene (PNR) și intensificarea eforturilor de a tăia canalele de finanțare a terorismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *