Skip to content
Politică

Atentatul de la Târgu Secuiesc: Ce spune tatăl extremistului maghiar acuzat de terorism

Sute de oameni au protestat, timp de mai multe zile, la Targu Secuiesc, dupa ce instanta a decis arestarea preventiva a lui Beke Istvan, acuzat ca ar fi intentionat sa detoneze o bomba chiar de Ziua Nationala a Romaniei.

Susținătorii tânărului maghiar au declarat ca nu ar exista motive pentru ca Beke sa ajunga in spatele gratiilor, chiar daca acesta este cunoscut pentru activitatea sa nationalista. Pentru a-și arăta coeziunea și susținerea față de Beke, manifestațiile au venit și cu pancarde pe care era scris: „Je suis Beke Istvan”.

Tatal lui Beke Istvan Attila, Beke Erno, a explicat vineri seară, pentru postul România TV, că manifestațiile sunt firești, ele vin să sprijine ideea de dreptate. Totodată, Beke Erno a mai punctat că că autoritățile române îl acuză degeaba pe fiul său de terorism și a acuzat, totodată, presiuni din partea organelor de ordine:

„Tot ce vedeti acum este adevar transmis, adevarat spus, nu a fost defaimat, nu a fost denaturat. Aceste proteste pe care le-ati vazut si care sunt iesite pe strada sunt spontane, nu este organizat de nimeni. Oamenii au venit in spirijinul dreptatii ca aceasta dreptate sa fie data si fiului meu si orasului care vad acum ca este numit terorist. Nu stiu ce inseamna acest cuvant foarte grav care este acordat acestui popor, acestor locuitori. Poporul se gandeste foarte drept si sincer aratand atitudinea lor sfidatoare ca sunt nedreptatiti. Fiul meu este acuzat, arestat, sunt de acord. Dar vedeti ca acesti oameni, 40 de mascati care au intrat peste oras, peste familia fiului meu, ei nu gresesc? Sa stiti ca ei au gresit ca fiul meu nu detinea niciune expolziv, nu detinea nimic. Sa stiti ca au facu o greseala foarte mare. Nu stiu de unde a venit ca este el terorist, nu s-a gasit nimic.”

Intrebat daca fiul sau cumparase materiale pirotehnice ilegale, tatăl lui Beke Istvan a răspuns: „Acest lucru n-am vazut, nu pot sa spun nici da nici ba. Asta o sa fie adevarit când se constata organele abilitate. Petarde daca ar fi fost si 10-20, petarde nu se poate face teroare. Ala nu e explozibil.”

In 2014 Beke Istvan a fost acuzat că a arborat steaguri de doliu, anul trecut, tot de 1 decembrie. Referitor la acest episod, tatăl maghiarului a declarat: „Aceste lucruri…Este altceva terorismul. Acest lucru a fost controlat de organele abilitate si s-a stabilit ca nu este adevarat. Terorismul nu se compara cu expunerea unor steaguri oricare.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *