Medicii atrag atenţia că, în aceste perioade cu disconfort termic accentuat, pot apărea simptome şi manifestări febrile care pot afecta creierul.
Pentru câteva zile, majoritatea regiunilor țării de află în Cod Rosu de caniculă iar meteorologii ne anunță că valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.
Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă creierul trebuie să mențină homeostazia și să regleze temperatura corpului pentru a preveni supraîncălzirea, iar acest proces poate pune stres suplimentar pe sistemul nervos central.
Căldura excesivă poate duce la deshidratare rapidă. Creierul este extrem de sensibil la nivelurile de hidratare, iar deshidratarea poate afecta funcțiile cognitive, provocând confuzie, amețeală, și reducerea capacității de concentrare și memorie.
„Pacienții vârstnici care se confruntă cu hipertermie prin expunere la temperaturi extreme se pot manifesta exact ca o encefalită la un moment dat, putând fi destul de ușor confundați cu așa ceva, pentru că au o febră foarte înaltă, tulburări de conștiență, dezorientare, cefalee, vărsături, deci acestea fiind forme extreme de până la șoc termic prin expunere la temperaturi crescute ambiante și în lipsa unei hidratări eficiente.
Am avut și anii trecuți cazuri din acestea foarte multe, dar de pacienți vârstnici care au fost aduși la noi cu febră înaltă, dureri de cap, vărsături și unii dintre ei chiar în comă. Și din păcate, aceste cazuri care apar datorită unei temperaturi ambientale foarte înalte la pacienți care nu mai pot să-și regleze singur temperatura corpului în mod eficient, poate să se ducă chiar și la deces”, spune dr. Simin Florescu, manager Spitalul „Victor Babeş”
Printre simptomele la care trebuie să fim atenți pe perioada de caniculă sunt durerile de corp, cu crampe musculare, dureri de cap, insolația, care poate evolua către forme grave, tulburări de conștient, amețeli, vărsături, până iar câteodată pot chiar intra în comă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News