Atenţie la vămile cu Bulgaria! Cozi mari între 11 şi 15 august. Sfaturile MAE

aglomeratie vama frontiera
Sursa foto: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Republica Elenă sau Republica Turcia că, pentru perioada 11 – 15 august, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare.

Astfel, este recomandată folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise circulaţiei internaţionale, după cum urmează:

*** la frontiera româno – bulgară: Giurgiu – Ruse, Calafat – Vidin, Negru Vodă – Kardam, Vama Veche – Durankulak, Lipniţa – Kainardja şi Dobromir – Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 8,00 – 20,00 pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone), Ostrov – Silistra, Turnu Măgurele – Nikopol (ferry, cu program de funcţionare 8,30 – 19,30 – www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea – Svishtov (ferry, cu program de funcţionare 8,30 – 19,00 – www.ferry.bg) şi Bechet – Oryahovo (ferry, cu program de funcţionare 5,00 – 24,00 – www.ferryboat.bg);

*** la frontiera bulgaro – elenă: Kulata – Promachonas; Makaza – Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 tone); Ilinden – Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda – Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd – Termes şi Ivaylovgrad – Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare de poliţie desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Republica Elenă este autostrada A3 – Struma).

*** la frontiera bulgaro – turcă: Kapitan Andreevo – Kapikule; Lesovo – Hamzabeyli; Malko Târnovo – Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi de aşteptare foarte mari).

Le este recomandat cetăţenilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri – să întreprindă măsuri adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente pentru persoanele transportate.

Se recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte cu stricteţe regulile de trafic rutier, în special regimul legal de viteză admisă în localităţile din Bulgaria, dar şi în afara acestora (drumuri naţionale şi autostrăzi), scrie agerpres.ro.

De asemenea, cetăţenilor români care revin în România la data de 15 august li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în special în a doua parte a zilei, atunci când majoritatea turiştilor români revin în România şi aleg să intre în ţară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu – Ruse.

Este recomandat totodată ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro), în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

În acest context, se recomandă achiziţionarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autorităţile bulgare recomandă insistent că vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română – www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autorităţile bulgare competente.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:
* cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
* cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
* cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg;
* cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
* cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web sofia.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL