Skip to content
Politică

Atenție, ”pericol” de campanie electorală! Nebunia acuzațiilor: cazul Mircea Drăghici

news.ro

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost audiat la DNA în dosarul în care procurorii anticorupție investighează modul în care PSD a folosit banii primiți ca subvenție de la bugetul statului. La finalul audierilor, DNA a anunțat că s-a început urmărirea penală împotriva lui Drăghici.

Imediat după acest anunț, pe scena politică au început să se agite spiritele, însă, asemenea oricărui alt cetățean român, deocamdată Drăghici se bucură de prezumția de nevinovăție. Altfel spus: până când se va dovedi că faptele pentru care este acuzat au fost comise, Drăghici poate continua să-și exercite obligațiile parlamentare și politice la fel cum a făcut-o și până acum, câtă vreme el continuă să fie nevinovat în ochii justiției și ai societății.

" "
" "

Politicieni acuzați în momente-cheie

Amintim că în România există o lungă serie de politicieni care s-au trezit cu dosare la DNA în momente politice importante. Este chiar cazul președintelui PNL, Ludovic Orban care a fost chemat la DNA în ajunul candidaturii sale la alegerile locale din 2016.

Sp nu uităm și de cazul lui Victor Ponta care a fost chemat la DNA imediat după momentul Colectiv sau cel al lui Vasile Blaga asupra căruia au planat o serie de acuzații în timpul campaniei electorale din 2016.

Iar lista poate continua. Ce este, însă, interesant, este că toți acești politicieni, indiferent de apartenența lor politică, au fost declarați, în cele din urmă nevinovați.

  1. Fostul premier Victor Ponta a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Rovinari – Turceni”,  dosarul în urma căruia președintele Iohannis i-a cerut demisia lui Victor Ponta în iunie 2015. Procurorii îl acuzau pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obținut de la Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” 181.439,98 de lei, pentru activități care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta era judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.
  2. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-ar fi contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. Procurorii susţin că, în martie 2016, Urdăreanu s-ar fi întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruţi în numerar “tocmai fiindcă erau… pentru posturi TV”. Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat şi că doreşte “să aibă canale deschise” pe anumite posturi de televiziune, au susţinut procurorii.

3. Vasile Blaga a fost achitat în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale democrat-liberale, în care era acuzat de trafic de influență și că ar fi primit mită, prin interpuși, 700.000 de euro de la ex-primarul Gheorghe Ștefan din Piatra Neamț, dosar început chiar în timpul campaniei din 2016.

Așadar, istoria recentă ne dovește că de multe ori acuzațiile ce vin în momente-cheie (alegeri) ar putea să facă parte dintr-un ”complot” menit să-i destabilizeze pe principalii actori politici.

De altfel, nu este de neglijat nici faptul că această chemare a lui Mircea Drăghici la DNA se suprapune peste seria dezvăluirilor legate de Augustin Lazăr și de acțiunile pe care procuorul general le-ar fi făcut în calitate de procuror în perioada comunistă. Să se încerce oare sufocarea scnadalului Augustin Lazăr cu un ”scandal fabricat” Mircea Drăghici?

1 comentariu la “Atenție, ”pericol” de campanie electorală! Nebunia acuzațiilor: cazul Mircea Drăghici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *