Skip to content
Sănătate

Atenție! Rezultatele testărilor COVID-19 pot fi false. Mihail Lala, managerul celui mai solicitat centru de testare, OK MEDICAL, a explicat unde se greșește

Creșterea alarmantă din ultimele săptămâni a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, restricțiile și condițiile impuse pentru ca cetățenii români să poată intra pe teritoriul altor țări, teama oamenilor de a nu fi infectați fără să prezinte simptome au crescut, aproape exponențial, numărul testărilor, atât prin intermediul clinicilor de stat, cât și al celor private.

Sunt cazuri în care rezultatele sunt departe de a fi cele corecte. De exemplu, echipa de fotbal a CFR Cluj, 23 de persoane, a fost testată și rezultatul a fost pozitiv COVID-19. Pentru toți cei 23 de membri. S-au luat măsurile impuse de o astfel de situație. Au urmat retestările, în urma cărora s-a descoperit că primele rezultate au fost fals pozitive. Toți cei 23 de membri ai echipei CFR Cluj erau, de fapt, negativi COVID-19.

Managerul OK MEDICAL, Mihai Lala, cel mai solicitat centru privat de testare COVID-19, explică cum este posibil ca testele să dea rezultate greșite.

”Pentru a înțelege foarte bine cum se poate ajunge la un rezultat fals, pozitiv sau negativ, trebuie să mergem pe firul testării. Testarea COVID-19 a unui pacient presupune trei pași, care parcurși riguros, fără abateri, dau rezultatul corect. Cei trei pași sunt: recoltarea, apoi transportul probelor și, în final, prelucrarea lor în laborator.

Trebuie să spun că, există, însă, și o eroare standard PCR, chiar dacă aceste etape au fost făcute corect, undeva la maximum 4%, care însă, poate fi redusă. Erorile pot apărea dacă cel puțin unul dintre acești pași nu a fost făcut corect și am să fiu mai explicit.

De exemplu, un rezultat fals negativ poate apărea dacă primul pas, recoltarea a fost făcută incorect sau superficial. Teoria spune că recoltarea trebuie să se facă și nazal și faringian. Cel care recoltează trebuie să ia câte 2 probe din fiecare nară și din gât.

De aceea, pentru a fi siguri că rezultatul testului va fi cel corect, este necesar ca pacienții să urmărească și să fie atenți de unde și de câte ori li se recoltează probe”, spune Mihail Lala.

În același timp, managerul OK MEDICAL dă asigurări că în clinica pe care o cunduce sansele ca un test să dea un rezultat greșit sunt foarte mici.

”Pe lângă faptul că avem personal trainuit, superspecializat și focusat pe preocuparea pentru pacient, am adăugat încă o probă.

Luăm 3 probe din fiecare nară și din gât. Temeinic. Din toate zonele. Pentru că, dacă nu atingi toate zonele, poți să ratezi și atunci rezultatul va fi fals negativ.

După recoltare, urmează transportul către laborator, care efectuat în condiții precare sau neglijente, poate să dea un rezultat fals pozitiv.

Tot teoria spune că după ce se recoltează, proble se pun într-o pungă și apoi în cutia specială de transport. Dacă aici ceva nu este în ordine, atunci probele se contaminează.

Și aici, clinica noastră a intervenit și ne asigurăm că probele noastre sunt transportate în condiții de maximă siguranță. Așa că, suntem prevenitori și punem pungă în pungă, deci folosim 2 pungi, pe care le punem în rastel și apoi în cutia specială de transport, astfel încât riscul de contaminare să fie nul.

Ultimul pas, pe drumul testării este analiza de laborator. În funcție de greșelile de rigurozitate și conformitate se poate obține un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.

Cum spuneam, eroarea standard este de 4%. Anumite laboratoare, însă, pentru a avea beneficii în plus, fac unele greșeli, cum ar fi reducerea costurilor, făcând evident rabat inclusiv la calitatea substanțelor folosite. Sau cresc foarte mult numărul de testări, ajungând la ceea ce noi numim pull-uri, care pot duce, din cauza volumului foarte mare, la erori chiar și de 40% de rezultate fals pozitive sau fals negative!

La OK MEDICAL am luat măsuri ca să preîntâmpinăm aceste erori și să reducem inclusiv acea eroare de 4%. Așadar, avem oameni care stau la laboratorul cu care lucrăm, oameni dedicați, instruiți care analizează și supervizează toată procedura.

Mai mult, acele probe care ne ridică suspiciuni le retestăm pe alte aparate pentru a fi siguri, 100%, de rezultat. Aș putea estima că aproximativ 10% din probe le retestăm.

Pentru noi este extrem de important ca atunci când transmitem un rezultat pacienților noștri să știm că acela este rezultatul corect”, a mai spus Mihail Lala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *