Atenționare de călătorie MAE: Cod roșu în Grecia. Ploi abundente şi furtuni

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY), pe fondul intensificării efectelor ciclonului „Daniel”, a emis un nou cod roşu de vreme nefavorabilă, care va afecta majoritatea regiunilor, până la data de 7 septembrie 2023.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis AGERPRES, aversele de ploaie însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, inundaţii, scăderi bruşte de temperatură – de 6 până la 8 grade Celsius se vor manifesta pe întreg teritoriul ţării, astfel:

-Miercuri, 6 septembrie: ploi abundente şi furtuni se vor înregistra în regiunile Epir, Tesalia, Sterea centrală şi de est (în principal prefecturile Evrytania, Fthiotida şi Viothia), Macedonia centrală (prefecturile Pieria, Imathia şi Halkidiki) şi Attica (în principal zona de sud şi de coastă), estul şi sudul peninsulei Peloponez, insula Evia, insula Creta, insulele Sporade şi insulele Ciclade;

-Joi, 7 septembrie: sunt prognozate ploi abundente şi furtuni în regiunile Tesalia, Sterea centrală şi de est (în principal prefecturile Fthiotida şi Viothia), insula Evia şi insulele Sporade.

Informaţiile actualizate referitoare la evoluţia fenomenelor meteorologice sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Meteorologie din R. Elenă (www.emy.gr).

Secretariatul General al Protecţiei Civile din Republica Elenă a emis un set de recomandări şi măsuri care trebuie urmate de către toate persoanele în această perioadă pentru a se proteja de riscurile care decurg din apariţia fenomenelor meteorologice severe, disponibil pe site-ul civilprotection.gov.gr.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor elene responsabile, iar în cazul în care se confruntă cu o situaţie de pericol iminent să utilizeze numărul unic de urgenţă 112, potrivit Agerpres.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://atena.mae.rohttps://salonic.mae.rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Autor

  • Oana Voicu

    Oana Voicu, redactor PS News. Cu o experiență de 5 ani în presa online, a terminat Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: