„Ați pus pe butuci Poșta Română!” Ce anunț al companiei i-a inflamat pe români

Sursa foto: Facebook/ Compania Naţională Poşta Română

Poșta Română are în acest moment peste 400 de spații (n.r – 425) disponibile pentru închiriere în toată țara, numai bune pentru amenajarea de birouri sau derularea micilor afaceri, se arată într-un anunț postat chiar de companie, pe pagina oficială de Facebook.

Anunțul, însă, nu a fost prea bine primit de români. La scurt timp după postare, sute de românii au taxat lipa de viziune a actualei conduceri a Poștei Române. „Vai și amar ce a ajuns Poșta Română. Păcat că aveți directori care iau salarii de zeci de mii de lei, iar angajații de la ghișeu sunt bătaia voastră de joc”, scrie un internaut.

„Poșta Română ar trebui să evolueze, nu să îmbrățișeze arhitectura afacerii McDonald’s”, mai reclamă unul dintre români.

„Și așa sunteți niște incompetenți voi cei care sunteți la conducerea acestei instituții !!! Vă folosiți de niște oameni cărora le plătiți un salariu de mizerie, iar voi ăștea de sunteți la conducere, nu sunteți decât niște hoți ,care ați falimentat Poșta română”, scrie un alt internaut.

Unul dintre români povestește din experiența proprie despre cum este, de fapt, să fii chiriaș al CN Poșta Română.

„Sfatul meu, în calitate de FOST CHIRIAS al CN Posta Română sucursala Cluj, este SĂ NU CUMVA să închiriați vreun spațiu de la ei. Iesiți mai bine daca faceți o înțelegere cu cămătarii decât sa fiți la cheremul unor directori de filiala numiți politic si care ar face orice doar sa își păstreze scaunul călduț”, spune bărbatul.

Redăm mai jos reacțiile românilor la anunțul Companiei Poșta Română:

Poșta Română a fost târâtă de Valentin Ștefan în afaceri cu iz de spălare de bani

 

O analiză recentă, publicată în mass-media, referitoare la profitul celor mai mari companii românești furnizoare de servicii poștale și curierat pe anul 2022 așeza Poșta Română, companie în care statul român deține un procent de 93,52% din capitalul social într-o poziție cel puțin curioasă.

Cu o cifră de afaceri de 295,5 milioane de euro în 2022 (o creștere de 7,2% față de 2021) Poșta Română a înregistrat anul trecut un profit net de numai 2,2 milioane euro, într-o puternică scădere comparativ cu exercițiul financiar anterior, fiind mai mic cu 74% față de anul 2021.

Ciudat este că, pe fondul acestei scăderi a profitului net, managementul Poștei Române, condusă provizoriu de directorul general Valentin Ștefan (FOTO), s-a aruncat în investiții riscante, fără identificarea unei justificări legale ori de business, spun surse din companie pentru PS News, una dintre acestea fiind deschiderea unei subsidiare – Poșta Română SRL, la Chișinău, la finalul anului 2022, aprobarea acesteia realizându-se conform Hotărârii AGA nr.23 din 18.08.2022.

Valentin Ștefan
Sursa foto: site Poșta Română

Poșta Română este membru fondator al Uniunii Poștale Universale-UPU, iar în baza acestui statut colaborează sau ar putea să colaboreze, prin acordurile specifice și memorandumuri de înțelegere cu orice altă companie, membră UPU. Poșta Moldovei este și ea membră UPU, iar compania românească furnizoare de serviciu poștal universal are încheiat un memorandum de cooperare cu Poșta Moldovei. Mai mult, reglementările UPU în ceea ce privește cooperarea dintre doi membri ai săi nu pun restricții în legătură cu contractele încheiate care să justifice înființarea unei subsidiare în țara de reședința a unuia dintre cei doi membri care vor să colaboreze.

Sigur, internaționalizarea unei companii românești este un lucru foarte bun, dar aceasta înseamnă imagine, profit pentru compania care se internaționalizează, venituri încasate la bugetul statului. Ce a adus nou această subsidiară, ce tip de contracte sunt posibile prin înființarea ei și care înainte de înființare nu erau posibile? Lipsa de transparență în ceea ce privește activitatea Poștei Române SRL din Chișinău ridică întrebări referitoare la motivul real al înființării acesteia.

Poșta Română SRL este administrată de Robu Vasile-Dan, numit, spun sursele noastre din CNPR, la recomandarea lui Radu Ionel Ursanu, director Sucursala Regională Iași, călcat lunile trecute de DNA.

Potrivit Notei nr.101.11/383/31.01.2023, Valentin Ștefan pompează, sub formă de împrumut, în jur de 30.000 de euro în Poșta Română SRL, pentru plata chiriei sediului și a serviciilor de întreținere, în conditiile în care această entitate nu a realizat niciun venit până în prezent, care să fie vizibil public.

La 8 luni de la înființare, prezentată ca o veritabilă sursă de venit pentru CNPR, prin serviciile și produsele pe care le poate oferi datorită tehnologizării moderne a Fabricii de Timbre din cursul anului trecut, Poșta Română SRL nu are declarat, la ora aceasta, niciun profit.

Din sursele noastre, în prezent, pare să fie o efervescență în identificarea rapidă a unei activități care să justifice existența filialei din Chișinău. Numai că, spun aceste surse, ar exista o problemă. În graba lui de a înființa Poșta Română SRL, companie care consumă bani frumoși ai Poștei Române, Valentin Ștefan nu a luat în calcul că Republica Moldova nu este membru al Uniunii Europene. Astfel, un manager care a învățat și muncit în democrația americană și teoretic ar trebui să cunoască foarte bine mecanismele comerciale, economice și financiare ale economiei de piață, a fost extrem de surprins de faptul că, Republica Moldova, nefiind în UE, orice potențială activitate operațională necesită prezența vămii, atât în România, cât și în Moldova. Sursele noastre spun că Vama Română nu pare deloc interesată de proiecte și acțiuni fanteziste. Practica a demonstrat că echipa PACT de la Poșta Română, în frunte cu Valentin Ștefan produce proiecte care doar atrag atenția presei în momentul lansării, apoi, se așterne praful pe proiect sau se dovedește ineficient și este închis. Ca exemple:

– colaborarea cu Auchan de la Pitești, de vânzare a unor produse în oficiile poștale.
– cumpărarea și montarea a două cutii poștale digitale dintr-un număr de 3.000, despre care sursele noastre spun că nu aveau și soft-ul corect.
– instalarea primului ghișeu poștal digital, cu surle și trânbițe, în prezența ministrului Burduja, ghiseu care s-a blocat în primul mommet al demonstrației.
– cumpărarea bicicletelor electrice despre care sunt acuuze, din partea poștașilor, că stau nefolosite în diverse depozite.
– parteneriatele cu woot.ro, coleteonline.ro, eBay.

Exemplele pot continua. Despre toate aceste proiecte lansate cu surle și trâmbițe, nu s-a mai auzit nimic. O tăcere totală în ceea ce privește profitabilitatea, eficacitatea și continuarea lor.

Întorcându-ne la subsidiara din Republica Moldova, conform surselor noastre, în Planul de afaceri al Poștei Române SRL, ultime versiune se estimează că la finalul anul 2023, filiala va avea o datorie financiară față de compania care a înființat-o, Poșta Română, de 134.440 euro, reprezentând o îndatorare de 26,89 ori mai mare decât capitalul social.

În același Plan de afaceri se estimează că până la 31 decembrie 2025 filiala înființată pe o scădere drastică de profit net de Valentin Ștefan, în Republica Moldova, va avea o datorie financiară față de compania de stat Poșta Română de 194 356 euro, reprezentând o îndatorare de 38,91 ori mai mare decât capitalul social.

Totodată, se estimează că în cursul anului 2023 Poșta Română SRL, filiala de la Chișinău, nu va rambursa Companiei Naționale Poșta Română absolut nimic, iar până la 31 decembrie 2025 va rambursa infima sumă de 15.900 euro.

Cunoscând situația economică, financiară și socială a Poștei Române, unde Valentin Ștefan, sub umbrela unei eficientizări și modernizări operează concedieri de sute de angajați, reorganizări și transformări de oficii poștale în ghișee poștale și agenții poștale, care vor genera creșteri ale volumului de muncă la aceleași salarii sau poate chiar mai mici, în condițiile în care poștașii sunt plătiți la nivelul minim pe economie, iar compania merge dintr-un scandal în altul din cauza managementului haotic impus de Ștefan și echipa din PACT pe care a adus-o la conducerea Poștei, îndepărtând vechii directori, apar câteva întrebări referitoare la oportunitatea, rolul și scopul înființării subsidiarei de la Chișinău.

Ce firmă din România este tolerată să nu producă niciun profit și pe cale de consecință venituri pentru bugetul statului timp de 3 ani și periodic să se pompeze bani serioși strict pentru acoperirea cheltuielilor cu chirie, utilități și salarii?

 

Despre Poșta Română

Compania Națională Poşta Română S.A. este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

Compania este organizată în 10 sucursale, respectiv: opt Sucursale Regionale (41 de oficii judeţene de poştă + Oficiul Postal Municipal Bucuresti), Fabrica de Timbre. La nivelul întregii ţări există şapte centre regionale de tranzit. Potrivit site-ului instituției, Poşta Română deţine, în prezent, o reţea de peste 5.500 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale. Peste 750 de oficii poştale din totalul de 950 subunităţi poştale informatizate sunt incluse în VPN (Virtual Private Netwok).

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL