Atât Dumitru Silvestru Șoșoacă, cât și senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă au fost reprezentați, la Judecătoria Sectorului 2, în procesul prin care bărbatul a contestat cu succes ordinul de protecție provizorie dispus de Secția 6 Poliție, de câte un avocat desemnat din oficiu. Atât pentru contestatorul Șoșoacă, cât și pentru intimata Șoșoacă, Baroul București a emis câte o Delegație. Odată soluționată contestația, în favoarea lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, instanța a stabilit și onorariile acestor avocați din oficiu, dar și ca plata să fie avansată din fondurile Ministerului Justiției. Iată cum războiul familialo-politic dintre cei doi Șoșoacă este finanțat direct de la bugetul de stat.
Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost acaparată din punct de vedere mediatic de scandalul dintre senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă și soțul acesteia, Dumitru Silvestru Șoșoacă, scandal care a ajuns, mai întâi, la poliție, după care în instanță. La data de 3 aprilie 2024, Dumitru Silvestru Șoșoacă a formulat, la Judecătoria Sectorului 2, o contestație împotriva ordinului de protecție provizorie, instituit de Secția 6 Poliție, la cererea Dianei Șoșoacă, ordin de protecție care impunea bărbatului purtarea unei brățări electronice.
Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției Comune „Minori și Familie” și a avut două termene de judecată. Primul, cel din data de 4 aprilie, s-a soldat cu o amânare până a doua zi, când, la al doilea termen, judecătorul a pronunțat Hotărârea 4771/2024, din care reies detalii spectaculoase. Astfel, instanța a admis cererea formulată de contestatorul Dumitru Silvestru Șoșoacă în contradictoriu cu intimata Diana Ivanovici Șoșoacă și a dispus revocarea ordinului de protecție provizoriu nr. 3319256, din data de 2 aprilie 2024, emis de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin Secția 6 Poliție.
270 de lei, apărarea lui Silvestru, și 543 de lei asistența juridică de care a beneficiat senatoarea
Potrivit minutei acestei hotărâri pronunțate de Judecătoria Sectorului 2, în cameră de consiliu, „suma de 240 de lei, reprezentând onorariul doamnei avocat Mîndru V. Larisa Ramona, desemnată din oficiu, conform Delegației nr. 188575 din 4 aprilie 2024, emisă de Baroul București, pentru a asigura asistența juridică a contestatorului Șoșoacă Dumitru Silvestru, va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției”.
Lucrurile nu se opresc, însă, aici. Potrivit aceleiași încheieri, judecătorul a mai dispus ca „suma de 543 de lei, reprezentând onorariul doamnei avocat Mirescu T. Ofelia, desemnată din oficiu, conform Delegației nr. 181580 din data de 5 aprilie 2024, emisă de Baroul București, pentru a asigura asistența juridică a intimatei Ivanovici Șoșoacă Diana, va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției”.
Iată cum, astfel, scandalul dintre soții Șoșoacă ajunge să fie finanțat de la bugetul de stat, prin fondurile Ministerului Justiției, alocate prin exercițiul bugetar 2023 pentru plata avocaților din oficiu. Reamintim că, la finalul anului trecut, Ministerul Justiției a solicitat, iar Guvernul Ciolacu a aprobat adoptarea unei hotărâri de guvern privind alocarea unor sume consistente din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Executivului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Justiției cu fonduri care să asigure achitarea, pe ultimul trimestru al lui 2023, a onorariilor avocaților desemnați din oficiu. Asta, după ce Ministerul epuizase bugetul alocat, riscând ca statul să rămână restant la acest capitol.
„Intimata” a câștigat, în ultimul an fiscal, un salariu de peste 130.000 de lei
Cu atât mai uluitor este faptul că soții Șoșoacă au beneficiat de „ajutor” din partea statului cu suma de 813 lei, pentru a-și muta scandalul politico-familial de pe ecranele televizoarelor direct în justiție. Asta, în condițiile în care, cel puțin în ceea ce o privește pe Diana Ivanovici Șoșoacă, este greu de crezut că nu ar fi dispus de fondurile necesare angajării unui avocat. Potrivit celei mai recente declarații de avere pe care Diana Ivanovici Șoșoacă a completat-o și depus-o pe site-ul Senatului, în calitate de senator neafiliat în Parlamentul României, la capitolul „Venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal”, aceasta precizează că a încasat, în calitate de senator, o indemnizație anuală în cuantum de 130.975 de lei, ceea ce înseamnă venituri de 10.914,6 lei pe lună.
Mai mult, ea a mai încasat ca avocat 14.200 de lei pe an, adică încă 1.183,3 lei pe lună. La intrarea în mandatul de senator, în 2020, Diana Șoșoacă arăta că încasa 250.000 de lei pe an din avocatură. În ceea ce-l privește pe Dumitru Silvestru Șoșoacă, în aceeași declarație de avere se menționează că a încasat venituri anuale de 18.283 de lei, ca și secretar la cabinetul de avocatură al Dianei Șoșoacă, adică 1.524 de lei pe lună.
Diana Ivanovici Șoșoacă deține, conform documentului citat, trei terenuri intravilane, din 2004 și 2005, cumpătate în Căciulata, județul Vâlcea, și în Vulcana de Sus, județul Dâmbovița, având suprafața totală de 3.545,47 metri pătrați, la care se adaugă un teren agricol de 22.500 metri pătrați, primit în donație în anul 2016, în Balotești, județul Ilfov. Senatoarea mai deține două apartamente cumpărate în București, din care unul din 2002, cu suprafața de 89 metri pătrați, iar al doilea, din 1993, cu suprafața de 58 de metri pătrați, dar și o clădire cu suprafața de 30 de metri pătrați, din 2008, în Vulcana de Sus, județul Dâmbovița.
Diana Șoșoacă mai deține un autoturism Opel Corsa, fabricat în 2016, și obiecte de artă „dobândite în perioada 1900 – 2016”, evaluate de 5.000 de euro. Senatoarea nu are bani în conturi și depozite bancare, dar are o datorie de 30.000 de euro la „o prietenă”, contractată în anul 2021, cu scadența în 2024.
Procesele se țin lanț în familia șefei SOS România
„Epopeea” Șoșoacă vs Șoșoacă nu s-a terminat. Tot la Judecătoria Sectorului 2, tot în data de 3 aprilie 2024, a mai fost înregistrat un dosar, repartizat aceleiași Secții Comune „Minori și Familie”, privind… emiterea unui ordin de protecție. Reclamantul este Diana Ivanovici Șoșoacă, iar pârâtul este Dumitru Silvestru Șoșoacă. Primul termen de judecată a fost stabilit, în cameră de consiliu, pentru astăzi, 8 aprilie 2024.
La aceeași instanță mai există un proces, înregistrat la data de 27 martie 2024, având ca obiect „Divorț fără copii”. Dumitru Silvestru Șoșoacă are, de această dată, calitatea de reclamant, în timp ce Diana Ivanovici Șoșoacă are calitatea de pârât.
Tot săptămâna aceasta, pe 11 aprilie, adică joi, la Curtea de Apel București trebuie să fie pronunțată sentința definitivă în procesul penal prin care Dumitru Silvestru Șoșoacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru ultraj împotriva agentului de poliție Gheorghe Teodor Bălășoiu, de la Secția 4 Poliție. În primă instanță, soțul senatoarei a fost condamnat la o amendă penală de 18.000 de lei și la 180 de zile amendă închisoare.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News