Armonia din coaliție s-a spulberat chiar de Ziua Națională a României. Liderii PNL și PSD au acuzat atitudinea membrilor UDMR care, ori n-au transmis niciun mesaj românilor de 1 decembrie, ori au avut declarații considerate „provocatoare”.
„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională”, susține liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma. La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că omologul său din UDMR, Kelemen Hunor, trebuie să-i ceară lui Csoma Botond, deputat care a afirmat că Transilvania a fost și a ungurilor, să își ceară scuze publice. Reacții virulente au avut și Lucian Romașcanu, ministrul PSD al Culturii, și Gabriela Firea, ministrul PSD al Familiei.
„Trebuie să refacem formula guvernării”
Liderul liberalilor din Satu Mare, Adrian Cozma, a cerut direct retragerea UDMR de la guvernare, acuzându-i pe maghiari că și-au arătat „disprețul” față de România de Ziua Națională.
„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?
De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.
Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a scris Adrian Cozma pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, senatorul PNL Virgil Guran a declarat că nu i se pare deloc normal ce au făcut cei de la UDMR, pentru că sunt demnitari români şi trebuie să respecte ziua naţională a României.
”Nu mi se pare deloc normal ceea ce au făcut colegii de guvernare de la UDMR. Este ziua României, ei fac parte din România, sunt demnitari români şi trebuie să sărbătorească şi să respecte ziua naţională a României.
De ziua lor, de ziua maghiarilor de pretutindeni, noi întotdeauna îi felicităm, le urăm la mulţi ani, pentru că este normal. Ce ar fi ca în SUA, unde sunt 200 de etnii, fiecare etnie să facă ceea ce crede? În SUA există un patriotism extraordinar, trebuie să existe şi la noi, indiferent de etnie. Suntem în România, suntem români”, a spus liberalul.
Ciolacu așteaptă scuze
De asemenea, președintele PSD a considerat că discursul lui Csoma Botond din Camera Deputaților, potrivit căruia „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”, este „mai mult decât provocator”.
„Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde convieţuiesc şi unguri, şi evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poţi să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a mai spus că, din punctul său de vedere, preşedintele UDMR Kelemen Hunor ar trebui să-i ceară liderului de grup să-şi ceară scuze public.
„Vor exista, sunt convins, consecinţe politice, chiar şi de dialog între noi ca lideri politici. Nu îţi permit să vii cu un asemenea discurs şi a doua zi să discutăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Presupun că vom avea o discuţie, nu ştiu dacă împreună cu UDMR în coaliţie. Dar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra şi a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor”, a completat Ciolacu.
O declarație „nefericită”, „dureroasă” și „discordantă”
Discursul deputatului UDMR a stârnit reacții și în rândul membrilor Coaliției, ieșind la rampă doi miniștri, Lucian Romașcanu (Cultură) și Gabriela Firea (Familie), scrie adevarul.ro.
Romașcanu a catalogat discursul colegului său de Coaliție ca fiind unul „discordant”. Social-democratul a precizat că Transilvania este istoric a românilor în care au trăit și trăiesc și unguri, sași și evrei, că Declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiunea respectată a statului român, iar România este considerată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților.
„Nimeni nu ar trebui să aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major”, a punctat ministrul Culturii, referitor la colegul de Coaliție, care este unul dintre liderii UDMR.
Gabriela Firea s-a arătat uimită de declarația deputatului UMDR, pe care a descris-o ca fiind una „nefericită” și „dureroasă”.
„Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire”, a subliniat Firea.
Ce a spus Csoma Botond
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a afirmat, la şedinţa solemnă a Parlamentului de luni, care a marcat Ziua Naţională, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”.
„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a declarat, la şedinţa solemnă de luni, Csoma Botond.