Skip to content
Politică

Atmosferă „lasă-mă să te las” la vârful PNL. Orban are cale liberă să fie penibil EXCLUSIV

specialarad.ro

La vârful Partidului Național Liberal s-a instituit o atmosferă de tipul „lasă-mă să te las”. Președintele PNL, Ludovic Orban, are cale liberă să fie penibil.

Amintim că zilele trecute Orban a eșuat lamentabil în a se afirma ca lider al principalului partid de opoziție, ratând ocazia de a (se) propune premier liberal la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

De altfel, redacția PSnews.ro a scris deja despre ridicolul în care s-a afundat Ludovic Orban cu prilejul discuțiilor de la Palatul Cotroceni.

DETALII AICI: Guvern pe buza prăpastiei. Cine profită și cine trage bățul scurt după instalarea lui Tudose EXCLUSIV

În acest context, am luat legătura marți dimineață cu președintele Tineretului Național Liberal (TNL), deputatul Sorin Moldovan, ca să ne dăm seama cum vede un lider al partidului lipsa de inițiativă a lui Ludovic Orban.

La rândul lui, șeful TNL a încercat să îl scuze pe Orban, arătând că nu are rost să te pripești cu nominalizarea unui prim-ministru, câtă vreme tu, ca partid, ai doar 20% în Parlament. Ideea principală a lui Sorin Moldovan a fost aceea că mai întâi trebuie ca PNL să aibă majoritate, și abia apoi să propună un șef de Guvern.

„Sincer, nu avea de ce să vină cu o propunere de premier. S-a încercat formarea unei majorități parlamentare zilele trecute, au fost discuții cu toate formațiunile politice (mai puțin cu PSD-ul) și nu s-a reușit să se formeze o coaliție a partidelor de opoziție plus ALDE. Bun: și care era rostul? Doar de dragul de a nominaliza? Evident că, cu 20% în Parlament, nu prea ai pretenții să formezi guvernul, dacă nu reușești să coalizezi în jurul tău o majoritate, a declarat Moldovan pentru PSnews.ro.

L-am confruntat pe Sorin Moldovan cu faptul că Traian Băsescu – președintele PMP, un partid cu nici 6% în Legislativ – a mers la Cotroceni cu o nominalizare de șef al Executivului. Nu cumva PMP a eclipsat PNL în calitate de principală formațiune de opoziție?

„Nu. Gândiți-vă că au fost în weekend consultări cu toate birourile permanente județene ale filialelor PNL din țară și de-aici s-a degajat această opțiune.

Ăsta este rezultatul votului din decembrie (în care populația a ales această configurație a parlamentului) și politicienii n-au decât să se alinieze în spatele dorinței populației”, a răspuns resemnat Sorin Moldovan.

Ultima problemă discutată cu președintele TNL a fost antiteza dintre Liviu Dragnea și Ludovic Orban: primul vorbise la telefon cu Klaus Iohannis înainte de întrevederea de la Cotroceni, în timp ce al doilea nu făcuse această mutare.

„Domnul Orban este președintele Partidului Național Liberal, domnul Iohannis este președintele României… Trebuie să avem în vedere prevederile constituționale, prerogativele pe care președintele României le are. Mi s-a părut normal ca domnul Dragnea să aibă o discuție cu președintele României înainte de a merge la consultări, pentru că, până la urmă, ei reprezentau coaliția care deține majoritatea încă (fragilă, cât mai este, dar ei o mai dețin). Ați văzut și la votul de moțiune de cenzură: au majoritate fragilă, dar încă este majoritate. Până la urmă, e matematică”, a încheiat deputatul de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *