Skip to content
Bacău Harghita Societate

Atmosferă tensionată în Valea Uzului. Rareș Bogdan îndeamnă la calm: Un conflict interetnic ne-ar mai trebui să ne prăbușim cu totul

Gandul

Liberalul Rareș Bogdan îndeamnă la calm, rațiune și pace în conflictul din Valea Uzului, unde peste 1.000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din localitate pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații.

”Vă rog să ne păstrăm cu toții calmul. Rațiunea și Echilibrul trebuie să învingă. Înțelegerea și dialogul sunt singurele opțiuni câștigătoare. Eroii sunt parte din sufletul neamului, fie că au un nume sau se odihnesc sub cruci pe care scrie simplu “soldat necunoscut”, sau își dorm somnul mutilați și fără de cruci ca cei de la Sighet din cimitirul săracilor sau de la Canal.

Eroii de acum treizeci de ani, din Decembrie 1989 ar fi avut azi, mulți dintre ei, copii de treizeci de ani, însă viitorul le-a fost frânt de neocomuniștii care au continuat să conducă și destinele noastre fără frică de Dumnezeu și fără responsabilitate în fața istoriei neamului. Să nu uităm și mai ales să fim foarte, foarte atenți, la situația de azi din România, ultimul lucru de care nu avem nevoie cu siguranță este un eventual conflict interetnic. Atât ne-ar mai trebui să ne prăbușim cu totul. CALM și RAȚIUNE. Vă rog!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Atmosferă este foarte tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde grupuri de români, veniți în număr foarte mare, au forțat cordonul de jandarmi care îi separau de maghiari. Există îmbrânceli și confruntări la poarta cimitirului între grupurile de români și jandarmi.

Mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au anunțat joi organizarea unui protest pașnic la cimitirul de la Valea Uzului.

În aceeași zi, mai multe organizaţii româneşti, dar şi Primăria din Dărmăneşti, judeţul Bacău, au anunţat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor.

Cum a pornit scandalul din Valea Uzului

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit incinta şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor ungari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă, potrivit Hotnews.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis, recent, să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

În zonă au avut loc în ultima lună mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *