Skip to content
Externe

Au început exercițiile militare ale Ucrainei, care se desfășoară simultan cu cele ale Rusiei cu Belarus

facebook

Ucraina începe joi exerciţii militare anunţate anterior ca răspuns la exerciţiile Rusiei în Belarus, interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, relatează Reuters.

Rusia a lansat mai devreme faza activă a amplelor sale exerciţii militare în Belarus într-o demonstraţie de forţă care arată cum înăsprirea strânsorii Moscovei asupra Minskului i-a crescut capacităţile în confruntarea cu Occidentul faţă de Ucraina.

Exerciţiile comune ruso-belaruse „Determinarea aliată – 2022”, calificate de NATO ca fiind cea mai mare desfăşurare de forţe în Belarus de la Războiul Rece sunt preconizate să se desfășoare până în 20 februarie şi sunt văzute ca parte a desfăşurărilor ruseşti în apropierea Ucrainei, care au stârnit temeri privind o posibilă invazie în ţara vecină, transmite Agerpres.

Manevrele se vor desfăşura atât în vestul Belarusului, în apropiere de graniţele cu ţările NATO Polonia şi Lituanie, precum şi în apropierea graniţei de sud cu Ucraina.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat în weekend că a trimis sisteme de apărare anti-aeriană S-400 și avioane de luptă Su-25 pentru exercițiile militare pe care le va efectua împreună cu Belarus de pe 10 februarie. Imagini din satelit ale unei companii americane arată aceste efective militare aproape de granița cu Ucraina.

State occidentale spun că se tem că Moscova ar putea plănui o invazie în Ucraina având în vedere că a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu această ţară şi a desfăşurat 30.000 de militari în Belarus pentru manevre comune. Drept răspuns, Rusia susține că este nevoită să-şi întărească apărarea din cauza expansiunii NATO spre est.

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10-20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.

De altfel, amabsada SUA din Kiev a postat pe tiwtter un mesaj în care informează că încă două avioane cu muniție, care fac parte dintr-un ajutor de securitate gata de utilizare în valoare de 200 de milioane de dolari, aprobat în ianuarie de SUA, au ajuns în Ucraina. Statele Unite își manifestă astfel sprijinul față de Ucraina pentru a o ajuta să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială.

Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii.

Într-o nouă luare de poziţie, Casa Albă a declarat miercuri că exerciţiile Rusiei în Belarus reprezintă o acţiune de „escaladare” a situaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *