VIDEO Scandal pe lucrările la Planșeul Unirii: „Placa de beton, declarată de experţi pericol public”

Sursa foto: Rareș Hopincă

Update 11.41:

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD), a anunțat, într-o conferință de presă, că Sectorul 3, unde primar este Robert Negoiță, a emis autorizația de construire în regim de urgență. Băluță susține că întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, iar cea mai mare parte a terenului este preponderent în Sectorul 3 și nesimnificativ în Sectorul 4.

Principalele declarații ale primarului Daniel Băluță:

  • Sectorul 3 a emis autorizația de construire în regim de urgență din mai multe motive. Primul motiv e documentul de la Inspectoratul de Stat în Construcții, emis la solicitarea PMB, care a statutat că Sectorul 3 e autoritate deliberativă.
  • Terenul e preponderent în Sectorul 3 și nesemnificativ în Sectorul 4.
  • Primul motiv pentru autorizația în regim de urgență este că e pericol public. Vă pun la dispoziție documentul emis de Universitatea Tehnică de Construcții. … Anumite zone se pot încadra în pericol public.
  • Hotărârea CNSU: din 63 de membri prezenți, reprezentanții PMB în număr de 7 s-au abținut. Primarul general nu a fost în această ședință pentru a auzi părerile experților, cum nu a fost nici în planșeu pentru a vedea situația.
  • Legea privind autorizarea lucrărilor de construcție stabilește că autorizațiile se pot emite, urmând ca avizele să fie obținute până la finalizarea lucrărilor.
  • Am putut să începem lucrările de îndată, pentru că am emis un ordin de începere.
  • Extras de carte funciară este cel relevant. Documentul a fost ascuns de Primăria București când a emis certificatul de urbanism. E un certificat de urbanism fals. (…) Nu e rolul meu să fac sesizare penală. Rolul meu e să pun în siguranță centrul Bucureștiului, nu să generez procese.
  • Acest oraș aparține bucureștenilor.
  • Sunt convins că instituțiile statului vor acționa energic pentru a combate prezumtivele abuzuri ale primarului general.
  • Nu sunt un om conflictual. E un spectacol extrem de trist.
  • Întreaga zonă nu aparține PMB, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, cu care Sectorul 4 are un protocol, ca atare am putut intra în acea zonă. Municipalitatea nu are competență în acea zonă.
  • Autorizația e luată strict pe planșeu. Pentru Pasajul Unirii vom emite, la momentul potrivit, așa cum am emis aurotizația de construire pentru punerea în siguranță, la care nimeni nu a avut nicio obiecție. Când toată documentația va fi gata, vom emite autorizația de construire.
  • În momentul acesta, lucrările se desfășoară în spațiul verde, deci nu afectează sub nicio formă traficul cel puțin până la primăvară. Pe măsură ce vom începe celelalte tronsoane, vom anunța cetățenii când traficul va fi deviat, restricționat. Toate măsurile le vom lua împreună cu Brigada Rutieră.
  • Suma pentru lucrări e de aproape un miliar de lei, banii vin preponderent de la Guvern, am semnat contractul prin programul Anghel Saligny în 27 august. Lucrarea nu presupune avans. Contractul a fost câștigat de o asociere din trei firme. Lider e Erbașu, iar celelalte sunt Bogart și Concelex.
  • Am început procedurile de anulare a protocolului, din fericire instituțiile statului au reacționat, Primăria Sectorului 3 a emis autorizația. Vineri am avut autorizația, astăzi oamenii au intrat în șantier.
  • Cât la sută din planșeu reprezintă zonele despre care experții au spus că reprezintă pericol public? Lucrarea nu permite intervenții pe zone, ci trebuie refăcută întreaga zonă. Nu pot răspunde cât la sută, experții știu cu siguranță.
  • Începând de săptămâna viitoare vom începe o campanie de conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolul pe care îl reprezintă planșeul.

UPDATE 11.20:

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, participă la ora 12:30 la acțiunea Poliției Locale a Municipiului București de demontare a gardurilor amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii, a anunțat municipalitatea.

Amintim că primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, are programată o conferință de presă pentru ora 11.30, după ce în cursul dimineții a anunțat că ar fi început lucrările de refacere a Planșeului Unirii.

–––––––––

Primăria Sectorului 4 a demarat, luni, lucrările de reabilitare la Planșeul Unirii, care vor fi executate în baza unei autorizații eliberată vineri de către Primăria Sectorului 3.

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4 a anunţat pe pagina sa de Facebook că „de la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planşeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experţi şi declarată un pericol public.

”Punem în siguranţă centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planşeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experţi şi declarată un pericol public. Lucrările se derulează într-un spaţiu deja securizat şi NU VOR AFECTA circulaţia rutieră sau pietonală!”, a scris Băluţă.

Între Băluţă şi primarul Capitalei Nicuşor Dan există o dispută pe tema autorizaţiilor necesare începerii lucrărilor de refacere a Planşeului Unirii.

Primarul S4 a mulţumit instituţiilor care au înţeles pericolul din zonă şi au permis începerea lucrărilor.

„Mulţumesc tuturor instituţiilor statului român care au înţeles pericolul cu care ne confruntăm şi au colaborat cu noi, pentru a fi azi în măsură să începem lucrările. Mai multe detalii pe acest subiect, deosebit de important, vă voi oferi la ora 11.30, într-o conferinţă de presă”, a mai scris primarul Sectorului 4.

Încă de la primele ore ale dimineţii muncitorii au împrejmuit luni Parcul Unirii cu garduri, accesul trecătorilor fiind astfel restricționat. În jurul orei 8.00 au început deja primele decopertări, care se desfășoară în mijlocul parcului.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: