Skip to content
Alegeri locale 2020

Au început să iasă tinerii la vot. Sociologul Mircea Kivu: ”Se poate depăși pragul de 40%”

PS News

Sociologul Mircea Kivu a declarat, pentru PS News, că prezența la vot (la ora 14.00 – n.r.) este „la fel cu cea de acum patru ani”. „Rata de participare a fost mai mare la vârstnici și după ora 12 au început să iasă mai mulți tineri”, spune Mircea Kivu, precizând că, dacă tinerii se vor mobiliza pe seară, se va atinge pragul de 40%.

„La ora actuală este la fel cu cea de acum patru ani. În București este ceva mai bună, cam cu două procente mai bună decât în urmă cu patru ani la aceeași oră. La primele ore au ieșit mai mult vârstnicii, rata de participare a fost mai mare la vârstnici și după ora 12.00 au început să iasă mai mulți tineri.

Rămâne de văzut ce se întâmplă în ultimele ore pentru că, de obicei, în ultimele ore votează mai mult tinerii. Dacă vor vota în procent semnificativ mai mare decât au votat acum patru ani, atunci o să avem o prezență sensibil mai mare decât în 2016. Dacă nu, o să rămânem cam la același procent cu cel de atunci”, afirmă sociologul.

Întrebat dacă vede o prezență de peste 40%, Mircea Kivu răspunde: „Da. Dacă se întâmplă ce spuneam eu, dacă tinerii ies la orele serii mai mult”.

Prezența la vot la ora 14.00 a fost la nivel național de 23,71%. 4.338.179 de români au votat la alegerile locale 2020. În București procentul celor care au mers la vot până la ora 14.00 a fost de 18,41%. Capitala rămâne astfel pe ultimul loc la prezență la vot la alegerile locale 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *