Skip to content
Politică

Au început să vină românii acasă, anunță ministrul Muncii. Budăi propune locuințe pentru tinerii specialiști din sănătate

Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Budăi (PSD), noul ministru al Muncii, a ținut să-l critice pe Cristian Ghinea (USR), fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru modul în care a conceput Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Budăi a declarat, însă, că în programul de guvernare PSD – PNL – UDMR sunt prevăzute măsuri menite să-i aducă acasă pe românii stabiliți în străinătate.

„Avem o problemă în PNRR. Trebuie să revin iar la dl Ghinea (de la USR), n-am ce face, că dumnealui și-a asumat construcția PNRR. N-am înțeles de ce i-ai vrea pe părinții și bunicii noștri săraci. Acum nu înțeleg de ce a vrut să renunțe la reducerile fiscale pe salariu și la salariul minim din construcții, care aduce un beneficiu foarte mare economiei. Patronatele din construcții pot confirma. Chiar au început, chiar dacă timid, să vină românii acasă pe acest proiect deoarece patronatele din construcții au putut să le dea salarii mai mari. Salarizarea din România pentru medici e la un nivel mulțumitor.

Un alt proiect care i-ar putea ajuta pe cei la început, proiect derulat cu succes la mine acasă, în Botoșani, ar fi locuințele pentru tinerii specialiști din sănătate. Cred că acest proiect va fi continuat”, a declarat ministrul Marius Budăi.

Cum vrea Guvernul Ciucă să-i aducă acasă pe românii plecați în străinătate

Programul de guvernare al PNL, PSD, UDMR – coaliție care se auto-intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate – include și o serie de măsuri pentru românii plecați în străinătate. Capitolul din programul de guvernare, intitulat „Promovarea reîntoarcerii în România”, propune inițierea unui program EXPAT care să sprijine cetățenii români cu expertiză din țările UE pentru instalarea pe teritoriul României și adaptarea legislației pentru integrarea acestor experți.

Mai exact: adoptarea unui pachet legislativ menit să creeze un cadru favorabil pentru încurajarea cetățenilor români din diaspora care vor să se repatrieze sau care vor să investească în România. Prin acest pachet legislativ complex, se va acoperi o gamă largă de necesități privind repatrierea, de la integrarea copiilor în sistemul de învățământ, la facilități, scrie în programul de guvernare al celor din coaliția PNL-PSD-UDMR.

Totodată, se vorbește despre lansarea unei campanii de comunicare permanentă pentru cetățenii români din străinătate, care va comunica periodic noile oportunități care apar în România, de pe piața muncii, noile proiecte de dezvoltare, atracții turistice etc. și asigurarea de căi prin care cetățenii români din străinătate pot apela mereu la administrația publică, dar și societatea civilă din țară.

„Susținerea, pentru cetățenii români din străinătate care nu își doresc reîntoarcerea imediată, a cooperării cu românii din țară, pentru a deschide drumul spre România inclusiv în mod indirect. Forța de muncă românească, experiența și competențele, oriunde s-ar afla, trebuie aduse împreună. Reîntoarcerea, la fel ca emigrarea, nu este ușoară. Va fi nevoie de timp și de eforturi specifice, care să completeze reformele din numeroasele alte domenii publice din România”, precizează guvernanții.

Alte măsuri:

Extinderea și lansarea de noi programe de tip „Diaspora Start-up”, „Diaspora se Întoarce” care să ofere pachete integrate de consultanță și asistență financiară folosind fonduri europene pentru antreprenorii români care decid să revină și să investească în țară, prin proceduri – Crearea unei rețele de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor românești la nivel internațional și atragerea întreprinzătorilor și investitorilor străini în România, constituită în principal de voluntari români din Diaspora, implicând comunitățile de afaceri românești din Diaspora, cu sprijinul MAE și al Ministerului Economiei, al asociațiilor investitorilor străini din România și al camerelor de comerț bilaterale.

Propunerea unui pachet de măsuri de asistență sau consultanță pentru antreprenorii, dar și angajații care se întorc în țară, în special în domenii cheie, cum ar fi agricultura, folosind fonduri europene și relaxarea fiscalității pe termen scurt pentru IMM-uri lansate de persoane repatriate care vor îndeplini criterii clare (crearea de locuri de muncă într-o anumită zonă – rurală de exemplu – pentru o perioadă minimă, cu impact social sau în economia verde, socială sau inovativă etc.).

Stimularea investițiilor cetățenilor români din străinătate în România prin comunicări frecvente despre noile oportunități din țară, dar și prin propunerea către diaspora de programe specifice de investiții prin obligațiuni de stat sau obligațiuni

Propunerea creării de noi rețele profesionale între România și diaspora (ingineri, medici, cercetători etc.) pentru a asigura un transfer permanent de cunoaștere și informații între cele două părți și asigura un cadru de sprijin pentru cei din afară care doresc să revină în țară.

2 comentarii la “Au început să vină românii acasă, anunță ministrul Muncii. Budăi propune locuințe pentru tinerii specialiști din sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *