Skip to content
Politică

Audierea lui Ghiță în Comisia SRI ridică încă un mister EXCLUSIV

hotnews.ro

Comisia SRI a decis încă din 21 septembrie ca fugarul Sebastian Ghiță să fie audiat prin videoconferință, președintele forului parlamentar de supraveghere a activității serviciului de informații, senatorul PSD Claudiu Manda afirmând că ideea audierii a apărut după lansarea acestei ipoteze în social media, fiind apoi preluată de presă.

În mod ciudat însă, la 8 zile după declararea intenției de audiere a lui Ghiță, niciun membru al Comisiei SRI din Parlament nu a luat legătura cu acesta pentru a vedea dacă dorește cu adevărat să fie audiat, după cum recunoaște, pentru PSNews.ro, chiar Manda.

Semne de întrebare

Însă, unii din membrii comisiei  nu cred în varianta unei lipse de contact totală între ex-deputatul PSD, fugit de sub controlul judiciar impus de autoritățile române și capturat apoi de poliția din Belgrad, și reprezentanții forului parlamentar de supraveghere a activității SRI.

Vă comentez în calitate de parlamentar. Este dreptul fiecărui cetățean să petiționeze organele publice și să solicite o audiere dacă consideră că are date de interes pentru societate. Faptul că domnul Ghiță este contestat, că a fost achitat într-un dosar, că e căutat de poliție, este altceva. Nu îi îngrădește drepturile cetățenești în acest sens. Până și o persoană încarcerată poate solicita o audiere în cadrul comisiei.

Eu nu știu ca domnul Ghiță să fi făcut public acest lucru, că vrea să fie audiat în comisie, deci nu știu care ar fi motivația domniei sale. Nu știu să fi văzut vreo cerere de la el sau o declarație. El a fost membru al acestei comisii.

Nu știu cum și dacă a a contactat pe cineva din comisie. Până la urmă, presa a ridicat problema audierii sale către președintele comisiei SRI.

Habar nu am ce statut va avea în audiere, dacă va fi privit ca simplu cetățean sau.. mai mult. Este o întrebare care necesită niște răspunsuri.. Ca orice cetățean, sper. Nu știu ce speculații au existat în privința sa”, spune, pentru PSNews.ro, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, membru al comisiei conduse.

Pe Ghiță nu l-a întrebat nimeni

Comisia a dezbătut roblema audierii fostului parlamentar PSD fugit din țară, președintele Manda a anunțat că se va trece la audierea prin videoconferință, în prezent se fac eforturi pentru securizarea transmisiunii conform standardelor ORNISS, dar, aparent, pe controversatul persoanj nu l-a întrebat nimeni dacă vrea să și răspundă la întrebări.

Asta, în condițiile în care senatorul Manda susține cu tărie că nimeni nu comisia SRI nu a fost contactat de Sebastian Ghiță, iar secretariatul, asigurat de colegul UDMR-ist Attila Verestoy, nici nu a transmis fugarului o solicitare în care să verifice dacă acesta deține informații referitoare la chestiunile pe care memmbrii comisiei ar vrea să le afle și dacă este și dispus să le împărtășească cu ei.

Totul, la 8 zile după ce Claudiu Manda a prezentat oficial varianta audierii lui Ghiță. „Comisia se poate sesiza fie scris, fie prin telefon, SMS, la orice membru al comisiei, pentru persoanele care doresc să fie audiate, sau se poate sesiza inclusiv din mass-media.

La un moment dat, toată presa a început să mă întrebe pe mine dacă suntem dispuși să îl chemăm pe Ghiță. Am discutat în comisie, acum analizăm condițiile tehnice.

Orice persoană care se prezintă la comisie este invitată să prezinte comisiei aspecte pe care e are sau le consideră importante pentru activitatea comisiei. Nu statutul persoanei respective este o chestiune care să reprezinte o chestiune importantă în activitatea comisiei.

Din ce am vorbit la ultima întrunire a comisiei nu cred că a confirmat cineva chestiunea unui contact cu Sebastian Ghiță. Nici nu cred că era nevoie, spune senatorul proaspăt instalat în fruntea Comisiei SRI.

Sebastian Ghiță a fost în perioada mandatului său de deputat PSD membru al aceleiași comisii, iar, la începutul acestui an, fostul președinte al comisiei de control a activității SRI, senatorul Adrian Țuțuianu, a menționat că, până la intrarea sa în Parlament, Ghiță a fost privit de SRI, în perioada 2010-2012, drept o persoană cu informații „de interes pentru securitatea națională”.

Dacă o persoană ne sesizează anumite aspecte legate de activitatea serviciului de infoamții suntem obligați să le analizăm. Nu înseamnă și că noi suntem obligați să luăm de bun tot ce spune cineva de acolo, dar o verificare este obligatorie. Suntem obligați, în condițiile legii, să prezentăm și cum e situația.

Nu putem să lăsăm toată lumea să arunce cu acuze, fondate sau nefondate, în SRI. Nu putem să lăsăm o percepție total negativă despre Serviciul Român de Informații, ar nici nu putem să lăsăm să treacă aspecte directe, clare, încălcări ale legilor să nu fie verificate și eventual sancționate”, a adăugat Manda, care a refuzat să comenteze și implicațiile politice ale unei eventuale audieri a lui Sebastian Ghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *