Skip to content
Neamț Știri locale

Audieri în cazul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț. Avocat: ”Instructajul PSI era doar o formalitate într-o secţie ATI”

Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu

17 persoane au fost audiate, joi, în cadrul anchetei privind cauzele incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ din data de 14 noiembrie 2020. Avocatul Adrian Cuculis a precizat, pentru Aleph News, că ies „detalii șocante la iveală”.

„După 12 ore de audieri maraton la Piatra Neamţ şi un total de 17 persoane audiate, ies detalii şocante la iveală. În primul rând cele 17 cadre medicale au declarat la unison că protecţia contra incendiilor era doar o foaie semnată retroactiv şi de esenţă nimeni nu ştia cum trebuie să acţioneze în caz de incendiu. Instructajul PSI era doar o formalitate într-o secţie ATI cu circuite electrice învechite”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Aleph News.

Secţia ATI nu dispunea de ventilatoare pentru recirculare (din declaraţii), aerisirea făcându se manual prin deschiderea geamurilor. Metodă primitivă şi regăsită în foarte multe secţii ATI din ţară. Cauza probabilă a incendiului este arătată de către 3 din cele 17 cadre medicale că fiind injectomatul care a propagat focul către combinezonul asistentei, ce va fi reaudiată mâine (n.r. – vineri). Din întrebările-capcană puse de către noi, respectiv: «erau aprinse candele în secţia ATI?», cu toţii au răspuns mincinos că NU, deşi din planşele foto din dosar , reiese clar faptul că se aprindeau asemenea candele chiar în secţia ATI. De asemenea, au declarat cadrele medicale că secţia ATI era mult prea aglomerată şi era imposibil să te mişti printre pacienţi. Tragem concluzia amară după 12 ore de audieri că sistemul ne omoară cu incompetenţa lui”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Reamintim că pe 14 noiembrie 2020, în Secţia ATI de la Spitalul Judeţean Neamţ a izbucnit un incendiu, iar zece persoane au murit. Şase pacienţi aflaţi la ATI Neamț au fost transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, după ce secţia nu mai putea fi folosită. Cinci au decedat ulterior.

Cătălin Denciu, medicul-erou a suferit arsuri grave după ce a intrat în flăcări ca să salveze pacienţii în timpul incendiului de la secţia ATI. El a fost transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *