Parlamentarii din comisiiile de specialitate au început audierea candidaților pentru noul Consiliu de Administrație BNR, care va începe mandatul luna aceasta. Mugur Isărescu, reales în fruntea BNR, a deschis sesiunea de audieri afirmând că independența BNR este foarte importantă, dar conducerea BNR nu este într-un turn de fildeș, ci comunică cu Guvernul.
Cred că Banca Națională a României va fi condusă de o generație mai tânără decât cea din prezent. O anumită continuitate este necesară (…). Nu e vorba numai de experiență, e vorba și de o continuitate de politici. La multe bănci centrale din lume continuitatea este prevăzută de lege, la noi nu este prevăzută de lege. Adică schimbările nu se fac dintr-o dată, se fac treptat, ca și mandatul care este prevăzut pentru o perioadă dată în timp.
Mugur Isărescu a vorbit despre obiectivele pe care BNR le va urmări în perioada următoare.
În primul rând este obiectivul prevăzut de lege și acesta este stabilitatea rețurilor. Stabilitatea prețurilor este bunul public cel mai de preț pe care poate să-l dea o bancă centrală, societății. Este recunoscut că în condiții de stabilitate relativă a prețurilor, un obiectiv de creștere rezonabil în cazul nostru 2,5% …minus, plus -1% economia se dezvoltă mai bine.
Sunt șanse mai mari să avem și stabilitate macroeconomică, financiară și să avem și creștere economică durabilă, sustenabilă pe termen lung. Vom urmări ca și în trecut, să asigurăm stabilitatea prețurilor fără să periclităm stabilitatea financiară. Multă vreme, până prin anii 2000, s-a crezut că asigurarea stabilității financiare bine merge aproape automat cu asigurare stabilității prețurilor.
Guvernatorul BNR subliniază faptul că stabilitatea financiară, în România, este asigurată de Comitetul de risc sistemic.
Criza din 2008-2009 a dovedit că această teză nu este corectă și cazul nostru este acesta, nu prevăd în mod expres stabilitatea financiară în cadrul legilor europene. Legile ulterioare care au apărut stabilesc ca obiectiv secundar și stabilitatea financiară. La noi este asigurată de Comitetul de risc sistemic, aprobat prin lege în Parlament în urmă cu mai mulți ani și care funcționează.
În ceea ce priveste recesiunea, Mugur Isărescu declară:”ducem inflația în jos fără să creem recesiune”
Și in ultimii ani am reușit, cel puțin parțial. Este important pentru Banca Națională, dar și pentru România să coborâm inflația fără să cream recesiune pentru că situația fiscală bugetară a României este de așa natură încât o recesiune și o încetinire a creșterii economice ar agrava și mai mult situația fiscal-bugetară și apoi, pe cale de consecință, se poate ajunge și la inflație de ridicată.
Deci, este o combinația de politici monetare pentru că banca are mai multe instrumente care dai jos inflația. Un concomitent de o scădere semnificativă a creșterii economice și cu o recesiune poate să înrăutățească mai mult situația, să agraveze dezechilibrele.
În prezent este deficitul fiscal bugetar care se reflectă aproape ca într-o oglindă în deficitul extern. Undeva între 6 și 8 %. Încercăm să dăm jos inflația fără să creăm recesiune în România. Cam acesta a fost obiectivul în trecut și vom urmări și în viitor, bineînțeles, raportând Parlamentului și publicului, prin rapoartele trimestriale privind inflația și situația economică din țară.
Cum se împacă politica monetară cu politicile guvernamentale?
Nu este un lucru ușor de făcut. Chiar ieri am avut un eveniment legat de lansarea unei monede. Guvernatorul Băncii Israelului spunea că la Banca Israelului este prevăzut în lege ca banca să fie și consultantul economic al Guvernului.
În legea noastră se prevede că urmărim obiectivul nostru, dar urmărim și colaborarea cu Guvernul și atingerea obiectivelor guvernamentale fără să periclităm obiectivul nostru principal, care este stabilitatea prețului. Este o formă generală. Este însă acceptată în plan european și independența Băncii Centrale. Este o prevedere expresă a tratatului european care spune că Banca Centrala nu poate primi instrucțiuni in elaborarea politicii monetare care urmărește obiectivul sau principal. Dar asta nu înseamnă că suntem izolați într-un tun de fildes si nu discutăm cu Guvernul eficiența finală a politicilor economice.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News