Skip to content
Politică

AUDIO Dorin Cocoș, mărturisiri incendiare despre Udrea, șpăgile din perioada anilor 2005 și cine ar fi fost fondatorul ”mafiei din Băneasa”

Jurnaliștii de la riseproject.ro  au făcut publice, în premieră, două înregistrări audio despre cum vedea Dorin Cocoș lumea din jurul lui, în 2005, atunci când se afla în plină ascensiune și autoritățile anticorupție încă nu funcționau.

Citește și: EXCLUSIV “La piovra”. Cine conduce cu adevarat Romania?

În 2005, la cateva luni după ce Traian Băsescu a câștigat primul său mandat, presa dezvăluia legăturile multiple ale Elenei Udrea cu ceea ce însuși Băsescu numise “mafia personală a lui Adrian Năstase” sau “mafia de Băneasa”. Înregistrările pe care RISE le publică au fost făcute în septembrie 2005, în cursul unei documentări pentru cotidianul Evenimentul Zilei, aflat atunci în portofoliul grupului elvețian Ringier.

Dorin Cocoș spunea acum zece ani că funcția Elenei Udrea nu-i aduce niciun avantaj financiar, că nu va face niciodată trafic de influență “pentru că ține la Elena” și respectă politica președintelui în materie de corupție, că nu s-ar mai putea uita “în ochii acestor oameni” și că preferă să administreze afaceri pe termen mediu, “cu grad mic de risc”. Cocoș mai credea că “lumea o urăște pe Elena” pentru că ocupă “o poziție-cheie în stat”, dar și pentru că e “o femeie frumoasă” pe care “mulți stau geană”, notează cei de la riseproject.ro.

Iată câteva pasaje din discuția lui Dorin Cocoș și reporterul Evz.ro, despre Elena Udrea

Reporter: Vă ajută cu ceva că soţia dvs. – în plan financiar – că soţia dvs. e la Cotroceni?
Dorin Cocoş: Nu, domnule, nu mă ajută! Din contră! Nu mă ajută chestia asta. Chiar îmi dăunează. Ca drept dovadă… deci eu nu vreau să fiu o vedetă de-asta de ziare, de televiziune. Nu mă ajută pe mine, cu ce să mă ajute pe mine? Din contră…
R: Nu vă ajută să deschideţi nişte uşi?
D.C: Nu, ba din contră! Ba din contră, dacă vreţi adevărul…
R: Deci vă dăunează…
D.C: Nu că-mi dăunează vizibilitatea, dar lumea zice: „Aoleu, ăsta e bărbatul lu’ aia de acolo, care nu-ştiu-ce, ce-o vrea, de ce o fi venit?” Deci prefer să nu (…) Ea a atras ura multora şi prin faptul că este o femeie foarte frumoasă. A atras ura femeilor mai puţin frumoase decât ea, pentru că e greu, ca femeie, să suporţi că una are şi succes, şi e şi frumoasă. A atras ura nevestelor bărbaţilor foarte importanţi, care îi toacă pe ăia „Dacă te prind că te faci la ea…” Şi atunci, înţelegeţi ce vreau să spun…

 

Dorin Cocoș: ”Mai prin 2001, când mai vorbeam eu cu el,  el (n.r.: referindu-se la Alexandru Bittner) speră să ajungă la Industrie și la Armată. (…) El a lucrat foarte mult cu cash și este foarte greu să demonstrezi(…). Îl prindeți pe unul care să spună așa: ”Eu, de exemplu, ca să iau hotelul București m-am dus la Bittner cu 3 milioane. Doar așa (n.r.: referindu-se că poate fi prins). Cine a dat îi e frică să spună ca a dat”

În a doua înregistrare, făcută tot în 2005, Cocoș se detașa informal de fostul său partener, controversatul Alexandru Bittner, apropiat al lui Adrian Năstase, dar căzut în dizgrația lui Traian Băsescu. El explica sintetic metodele prin care propria lui grupare ar fi spălat comisioanele ilegale obținute din trafic de influență, mai vorbește despre contracte cu statul luate prin firme-paravan, rețele de interpuși, concesiuni în rezervații naturale, dar și despre fondatorul “mafiei din Băneasa”.

Și numele lui Alexandru Bittner figurează în dosarul Microsoft. Afaceristul Dumitru Nicolae, zis Niro, anchetat în aceeași cauză, l-a denunțat pe Bittner procurorilor, arătând că acesta, din ipostaza de “apropiat al lui Adrian Năstase”, ar fi cerut 3,8 milioane de euro șpagă pentru încheierea unor contracte de vânzare a licențelor Microsoft către Guvernul României, mai puncta Dorin Cocoș în 2005.

 

 

 

Citește și: Silviu Mănăstire dezvăluie cine este personajul care dacă va fi reținut, România va face implozie. Fiul său face parte din Guvernul Ponta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *