Skip to content
Justitie

AUDIO Operaţiunea „Câine”. Dezvăluiri incendiare despre omul care l-ar putea înfunda pe Nicuşor Dan. Şpagă de 5.000 de euro pentru autorizaţie

" "

Procurorii anticorupție au clasat dosarul pornit de la plângerile lui Câine & comp anul trecut, din lipsă de probe. A rămas însă un volum impresionant de interceptări judiciare, în care, printre altele, suspecții monitorizați în Orășelul Copiilor se referă inclusiv la relațiile denunțătorului Câine cu Clanul Sportivilor. Așa iese la iveală legătura cu Ionel Voinea zis John, dezvoltator imobiliar în Berceni și parte din brigada lui Robert Nica, cofondator al clanului.

În plus, noile dezvăluiri relevă că Mitrache a dat o şpagă de 5.000 de euro pentru autorizaţia apărată în instanţă de Nicuşor Dan. Inițial, Câine s-a învoit să dea 2.000 de euro pentru autorizația de funcționare. Intermediarul ar fi fost Alexandru Noapteș, fost director CFR Călători și cuscrul lui Viorel Hrebenciuc. Tot Noapteș i-ar fi spus ulterior lui că taxa s-a dublat. Atunci s-a enervat Câine.

" "
" "

Ce caută însă un tip din Berceni, crescut lângă cel mai violent clan din București, în bătălia decisivă pentru prima funcție administrativă din țară? Reporterii RISE l-au cunoscut pe Mihai Mitrache, zis Câine, în primăvara aceasta, pe parcursul documentării despre Clanul Sportivilor și interferențele lor cu administrația sectorului 4 pe trei paliere: construcții rezidențiale, spații comerciale și afacerile din parcuri.

Câine susține că s-a întâlnit o singură dată în persoană cu Nicușor Dan, astă-iarnă. Au mers atunci împreună la Avocatul Poporului. ”Singura autoritate care ar fi putut să suspende decizia de demolare era Prefectura, dar prefect interimar era atunci chiar Nicoleta Matilda Goleac, fosta soție a lui Marian Goleac. Așa că Nicușor Dan a venit cu ideea de a merge la Avocatul Poporului. Acolo însă ne-au răspuns că nu ne pot sprijini decât pe perioada iernii (nu există demolări, fiindcă nu se fac evacuări – n.n.)”, povestește Mihai Mitrache zis Câine, pentru RISE.

 

 

Contactul inițial a fost realizat însă de Ștefan Pisărgeac, avocatul lui Câine. El a vorbit cu actualul candidat la Primărie, la finalul lui 2019, când i-a cerut efectiv sprijinul în cazul clientului său. Avocatul avea o strategie și ceva experiență în demolări. Mai reprezentase un comerciant din Orășelul Copiilor, care a obținut despăgubiri în instanță, în urma unei acțiuni similare dispusă de Piedone.

Concret, avocatul Pisărgeac avea nevoie ca asociația lui Nicușor Dan, “Salvați Bucureștiul”, să facă o cerere de așa numită intervenție accesorie în procesul lui Câine cu primăria. Susținerea societății civile ar fi adus greutate și notorietate cauzei.

Intervenția principală permite unei terțe părți, cu interese într-o speță, să intervină în respectivul proces și să pledeze în fața judecătorilor din dosar. Poate fi un vecin, un nepot sau oricine are un interes direct patrimonial.

Când intervine un ONG, precum cel al lui Nicușor Dan, fără vreun interes direct, ci doar legat de obiectivele proprii din statut – acțiunea se numește “intervenție accesorie” și presupune apărarea suplimentară a uneia dintre părți. Asociația “Salvați Bucureștiul” susține că militează împotriva abuzurilor administrative și gestionează dintotdeauna valuri de procese.

Cert e că Nicușor Dan a acceptat cazul lui Câine și a făcut intervenția accesorie în recurs, pe 30 aprilie. Argumentele asociației sale împotriva demolării au fost preluate și în motivarea judecătorilor, care a venit însă târziu pentru restaurantul din parc. Se rezumă așa:

  • există trei precedente de anulare a unor dispoziții similare de demolare în Orășelul Copiilor;
  • proprietarul are drepturi depline pe construcția inițială de 80 de mp;
  • autorizația de construcție pentru extinderea din 2013 era definitivă, nu provizorie, deci demolarea nu putea fi dispusă decât de judecători;

Potrivit jurnaliştilor, Câine traversa o perioadă de maximă încordare. Războiul său de trei ani cu autoritățile locale ajunsese la apogeu. Primăria Sectorului 4 tocmai îi dărâma restaurantul din parc. În acest context, sursa citată publică mesajele audio conţinând discuțiile lui cu Nicușor Dan.

Mihai Mitrache zis Câine are 49 de ani și a crescut în cartierul Berceni din București, alături de recuperatorii din Clanul Sportivilor. Cu mulți a fost coleg în clasele primare. Cea mai violentă grupare mafiotă din București s-a format în proximitatea lui. Are povești cu toți, cultivă o parte, folosește argoul din cartier, gândește în logica lor. Își asumă fără probleme legăturile interlope, dar se laudă că are cazierul alb.

Cârciumarul din Orășelul Copiilor s-a complăcut ani de zile în supa de relații a clanului cu funcționarii de sector. A plătit disciplinat șpăgile periodice, dar s-a răzvrătit în 2017, după schimbarea garniturii executive la primărie, când s-au mărit sumele și s-a simțit luat de prost. Coleric din fire, Mitrache a intrat în conflict cu toți cei implicați în lanțul mitei, iar războiul s-a acutizat repede cu procese civile și autodenunțuri la DNA.

La cauza lui Câine s-au raliat și alți cârciumari din Orășelul Copiilor, căzuți în dizgrație. Ei susțin că filiera include antreprenori din parcul de distracții care colectau cash pentru doi oameni-cheie din administrația Băluță, de care depindeau afacerile tuturor. E vorba despre Marian Goleac (fost șef ADP 4, actuală Totul Verde SA, trimis în judecată pentru falsificarea diplomei de Bacalaureat), precum și despre Marian Simion zis Siu (boss-ul de la Gospodărire Locală care dicta în parcuri).

Oamenii aceștia, susține Câine, formează un centru de putere în sector și schimbă regulile jocului permanent. Practicile ar fi vechi, iar arbitrariul lor dezlănțuie abuzuri din partea primăriei.

Inițial, Câine s-a învoit să dea 2.000 de euro pentru autorizația de funcționare. Intermediarul ar fi fost Alexandru Noapteș, fost director CFR Călători și cuscrul lui Viorel Hrebenciuc. Tot Noapteș i-ar fi spus ulterior lui că taxa s-a dublat. Atunci s-a enervat Câine”, scrie sursa citată.

Galerie_capturi_Noaptes_01

Jurnaliştii de la RISE scriu că „procurorii anticorupție au clasat dosarul pornit de la plângerile lui Câine & comp anul trecut, din lipsă de probe. A rămas însă un volum impresionant de interceptări judiciare, în care, printre altele, suspecții monitorizați în Orășelul Copiilor se referă inclusiv la relațiile denunțătorului Câine cu Clanul Sportivilor.Așa iese la iveală legătura cu Ionel Voinea zis John, dezvoltator imobiliar în Berceni și parte din brigada lui Robert Nica, cofondator al clanului„.

Pentru 5.000 de euro, John l-a ajutat pe Câine în 2013 să obțină autorizația pentru extinderea pe spațiul verde a restaurantului sau din Orășelul Copiilor.

În gruparea constructorilor dominată de Nica, John se ocupa atunci cu aranjamente la primăria condusă de Piedone. Intermedia autorizații și avize. Una dintre firmele sale (Studio Plus Residence) ridică blocuri în Metalurgiei Park, împreună cu Bogdan Vîlceanu, un personaj finanțat în trecut de Clanul Cămătarilor. Ionel Voinea zis John nu a răspuns mesajelor RISE.

În acest moment, Câine contează pe despăgubirile de la capătul procesului cu Primăria Sectorului 4, care i-ar fi demolat restaurantul abuziv.

FOTO: riseproject.ro

„În sprijinul său vine o sentință emisă de Curtea de Apel Bucuresti pe 4 mai 2020, la o zi după ce buldozerele ADP4 i-au ras afacerea din parc. Judecătorii au suspendat ordinul de demolare, pe motiv ca Mitrache era proprietar cu drepturi depline pe o parte din imobil.

Cârciuma patronată de Câine în Orășelul Copiilor a funcționat în ultimii 15 ani pe locul unei foste librării comuniste pentru elevi, privatizată în anii ‘90. Câine a cumpărat activul în 2004. Extinderea propriu-zisă a fost autorizată în 2013, pe vremea lui Piedone”, mai scriu jurnaliştii de la RISE.

Citeşte CONTINUAREA AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *