Skip to content
Societate

Augustin Lazăr, la final de mandat: Doresc să menționez, ca obiectiv îndeplinit, soluționarea dosarelor istorice

Augustin Lazăr și-a finalizat, joi, mandatul de procuror-general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

În mod deosebit, doresc să menționez, ca obiectiv îndeplinit, soluționarea dosarelor istorice, o restanță majoră a Ministerului Public, atât în sensul necesității stabilirii adevărului judiciar cât și ca o datorie vizând restituirea adevărului istoric”, a menționat Augustin Lazăr.

Am avut onoarea și responsabilitatea ca, timp de trei ani, să conduc Ministerul Public, deținând cea mai înaltă funcție pe care o poate atinge un procuror de carieră.
La final de mandat, gândurile mele se îndreaptă, în primul rând, către cetățeni, pentru că – în calitate de magistrat – m-am aflat în serviciul public.
Cetățenilor României doresc să le transmit că am îndeplinit obiectivele pe care mi le-am asumat la preluarea mandatului de procuror general.
În momentul de față, Ministerul Public este o instituție modernă, întărită, capabilă să își îndeplinească rolul constituțional, acela de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii și de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
În mod deosebit, doresc să menționez, ca obiectiv îndeplinit, soluționarea dosarelor istorice, o restanță majoră a Ministerului Public, atât în sensul necesității stabilirii adevărului judiciar cât și ca o datorie vizând restituirea adevărului istoric.
La final de mandat, gândurile mele se îndreaptă, în al doilea rând, către tânăra generație de procurori, căreia îi adresez îndemnul de a profita de numeroasele oportunități de perfecționare profesională, pentru că garanția independenței ne este dată prin lege, dar este consolidată prin competență și respectarea standardelor de etică și integritate profesională.
În încheiere, doresc să transmit opiniei publice să aibă încredere în capacitatea Ministerului Public de a-și îndeplini rolul constituțional, să aibă încredere în justiție, ca factor determinant pentru modernizarea societății românești și consolidarea statului de drept”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Public.

Reamintim că procurorul general Augustin Lazăr a anunțat pe data de 18 aprilie că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției, Tudorel Toader, pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta, deși ministrul a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, procedură contestată în instanță de procurorul general. Conform legii, acesta avea dreptul la două mandate.

Pe data de 10 aprilie, ministrul Tudorel  Toader a respins toti candidatii pentru functia de procuror general, inclusiv pe Augustin Lazăr.

Pe data de 18 aprilie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat cererea de pensionare depusă de procurorul general Augustin Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *