Skip to content
Politică

Augustin Lazăr, instrument al regimului Ceaușescu. Cum mimează lupta anticorupție

Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Lazăr n-a înțeles nici până astăzi unde a greșit în trecut, când a acceptat să fie un instrument al regimului Ceaușescu și să distrugă viața unor oameni nevinovați. Chiar dacă n-a fost torționar, colaborator al Securității, acesta a semnat și a participat la condamnările unor oameni, a făcut parte dintr-un sistem politic represiv care îi condamna la închisoare sau moarte pe toți cei care se opuneau regimului Ceaușescu.

Astăzi, acest om se bate cu pumnul în piept că lupta împotriva corupției din România, promovând o justiție politizată, partizană și aservită, încercând inclusiv să împiedice anchete ale procurorilor când sunt vizați apropiații săi (cum e cazul Secția Specială vs. Kovesi).

La Augustin Lazăr există o culpă morală pentru că a ales să facă parte din sistemul comunist și n-o poate șterge nimeni.

Dosarul Revoluției, instrumentul lui Lazăr

Augustin Lazăr se folosește de dosarul Revoluției pentru a încerca să-și spele imaginea și pentru un nou mandat de procuror general al țării.

A ales să iasă cu dosarul Revoluției chiar în momentul în care societatea civilă îi cerea demisia din funcția de procuror general al României.

O tabără îl acuză că a făcut gestul acesta din disperare pentru a face uitat trecutul său de procuror comunist care a distrus viețile oamenilor. Procurorul general n-a pierdut ocazia de a se lăuda cu acest dosar în spațiul public, deși a avut nevoie de 3 ani de zile ca să-l trimită în judecată și o face doar la final de mandat pentru a încerca să spună că a avut realizări și mai merită un mandat. Este evident că Lazăr stăpânește foarte bine strategiile politice, deși e procuror, și știe cum să-și pregătească mutările.

O altă tabără îl felicită pe Lazăr și îl compătimește, spunând că pe vremea regimului Ceaușescu nu putea să refuze și că astăzi este atacat pentru că a trimis în judecată dosarul Revoluției. Putea să refuze, așa cum au refuzat și alții, dar a alergat după funcții și după bani. Dosarul Revoluției e doar o scamatorie a lui Lazăr, mai ales dacă nu va rezista în instanță.

Este surprinzător să vedem cum o parte a societății se solidarizează cu cel care în urmă cu mai bine de 30 de ani distrugea viețile luptătorilor anti-Ceaușescu. Este surprinzător să vedem cât de repede un procuror al regimului Ceaușescu se transformă în procuror anticorupție și democrat.

Un lucru este cert din tot acest scandal – Augustin Lazăr nu mai poate rămâne procuror general al României nici măcar o zi, iar faptul că ministrul Justiției nu insistă în această perioadă cu demiterea lui, ne arată că n-a avut niciodată intenția să-l demită. Apoi modul în care Augustin Lazăr a apărat protocoalele dintre Parchete și SRI (declarate neconstituționale de CCR) ne arată că a rămas cu anumite obiceiuri din vremea regimului Ceaușescu.

Totodată, dacă privim la modul în care Augustin Lazăr s-a folosit de dosarul Revoluției ne amintim de Laura Codruța Kovesi la conducerea DNA, care ieșea la conferințe de presă ori de câte ori se vorbea despre procurorii corupți din DNA, despre legăturile acesteia cu politicienii sau oameni din serviciile secrete, despre greșelile făcute de procurorii DNA etc.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *