Skip to content
Politică

Augustin Lazăr intervine: ce spune despre reforma din Ministerul Public

stirileprotv.ro

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a vorbit, în cadrul evenimentului “Șoala de Vară a CNMR. 50 pentru modernizarea României”, găzduit de Consiliul Național pentru Modernizarea României, despre cum s-a reformat Ministerul Public în 1997, la patru ani după înființare instituției.

Astfel, acesta a povestit că un grup de “tineri procurori liberi”, printre care și Augustin Lazăr, au fost convocați și au fost puși responsabili de reformarea Ministerului Public.

" "
" "

“Încă prin 1997, când era deja o atmosferă de înnoire în România, bătea un vânt nou, occidental, de aderare, a devenit de actualitate problema modernizării, reformării, Ministerului Public. Noi eram atunci viitoare speranțe și, îmi amintesc cu plăcere, că, la un moment dat, ni s-a acordat un credit și am fost convocați pentru a ne asuma funcții în Parchetul General. Și atunci, un grup de tineri procurori au fost trecuți la Ministerul Public pentru a face reformă”, a spus Lazăr.

Mai mult, procurorul General și-a amintit cât de greu era la acea vreme să duci la capăt o anchetă, mai ales dacă viza un parlamentar.

“Era clară problematica din domeniul economic, care presupunea trecerea capitalului din domenii publice în domenii private și care oferea oportunități multora care erau la butoane. Era nevoie de o disciplinare a societății, în sensul în care trebuia să se înțeleagă clar că nu poate oricine să facă orice. În aceste circumstanțe am specializat colegi care au început să investigheze mari fraude financiare, fapte de evaziune, contrabandă. Am avut o cooperare cu experții occidentali, care ne-au pus la dispoziție tot felul de studii importante. Noi munceam așa cum era legislația și procedurile. Era foarte dificil, atunci, de exemplu, să investighezi faptele unui parlamentar. Însă am demonstrat că se poate. Și din acel experiment al tinerilor liberi ai Ministerului Public au fost rezolvate două lucruri: soluționarea dosarelor și o școală de lideri, care după câțiva ani au preluat conducerea Ministerului Public și mai ales a structurilor specializate ale Ministerului Public și au demonstrat altora ce trebuie făcut”, a conchis Augustin Lazăr, potrivit Realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *