Skip to content
Societate

Augustin Lazăr, PRIMA reacție după decizia CEDO în cazul Kovesi

Inquam Photos / Octav Ganea

În exclusivitate pentru PSnews.ro, Augustin Lazăr, fostul procuror general al României, a declarat că decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză lui Kovesi, „era clar previzibilă din jurisprudența anterioară a Curții”.

Potrivit lui Augustin Lazăr, jurisprudența „era binecunoscută, dar a fost total ignorată de cei interesați sa revoce urgent magistrații care își exercitau cu demnitate și independență funcțiile de conducere”.

„Este o decizie a cărei soluție era clar previzibilă din jurisprudența anterioară a CEDO. Eu am citat frecvent această jurisprudență în declarațiile publice date în timpul mandatului. Spre exemplu, decizia Baka vs Ungaria spune că magistrații cu funcții de conducere au nu numai dreptul să-și expună public punctul de vedere privind reforma sistemului judiciar, dar au chiar obligația de a o face.

Această jurisprudență era binecunoscută, dar a fost total ignorată de cei interesați sa revoce urgent magistrații care își exercitau cu demnitate și independență funcțiile de conducere”, a declarat Augustin Lazăr pentru PSnews.ro

La fel ca și Kovesi, fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, a reclamat la CEDO că i s-au încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Pe 23 iunie 2016, Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Baka şi a condamnat Ungaria la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro.

Reacția lui Augustin Lazăr vine în contextul în care Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA. CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

DETALII AICI: Decizie tranșantă de la CEDO: demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă

6 comentarii la “Augustin Lazăr, PRIMA reacție după decizia CEDO în cazul Kovesi

  1. Eu am crezut că D-l Augustin a murit ! N-am mai auzit de dânsul în ultimul timp ! Dacă nu spunea Rareș Bogdan că-i va reduce Pensia Specială, nici nu mai știam că există ! Ce mă bucur de succesul acesta…!

  2. Rares sa taie pensiile speciale, ale celor care incalca legea in timpul mandatului. Slugarel si cei din CCR care, au votat obligarea Presedintelui, sa o demita pe d-na Kovesi.

  3. Werner a revocat/o pe Kovesi ,dar nu a inteles nici acum ca ,,pe el la reclamat anticorupta
    Mascarada de la CEDO se rezuma la supararea Laurei Kovesi ca presedintele Klaus Iohannis i-a incetat raportul de munca si nu l-a putut contesta in instanta. CEDO a stabilit ca decretul lui Iohannis este legal si nu poate fi cenzurat. Marea victorie de la CEDO duce in spate rusinoasa victimizare: Kovesi s-a plans ca a fost data afara din DNA pentru ca a aparat sistemul judiciar si a avut pozitii critice fata de reforma pe Legile Justitiei
    Anuntata cu surle si trambite de zile bune, decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului in cauza Kovesi contra Romaniei a reprezentat o noua ocazie pentru aplicarea unei corectii Statului roman. De aceasta data pentru ca legislatia nu este bine reglementata in ce priveste contestarea continutului unui decret prezidential. Caci la asta se rezuma intreaga actiune a Laurei Kovesi: la imposibilitatea de a anula pe plan national decretul prezidential prin care presedintele Klaus Werner Iohannis a demis-o pe 9 iulie 2018 din functia de procuror-sef al DNA.

  4. Cat tupeu poate avea un procuror sub conducerea caruia s-au petrecut cele mai cumplite abuzuri din Romania post-decembrista sa vorbeasca despre apararea sistemului judiciar, cand sub ochii ei s-au calcat in picioare drepturile fundamentale ale oamenilor, cand din pixul ei s-a semnat cel mai abuziv protocol care a transformat Justitia in sclava serviciilor de informatii? Despre aceste lucruri CEDO nu vorbeste, la fel cum nu vorbeste nici Kovesi, care prefera sa se laude in actiunea la CEDO cu distinctiile internationale primite (cine stie cu ce costuri). Oribilă motivare. Nicio legătură cu drepturile omului sau cu dreptul în general. Dar, n-ar trebui să ne mire. După numirea unei infractoare la șefia unei structuri europene (EPPO), care nu va funcționa niciodată, destinate exclusiv îngenuncherii ”rebelilor” din UE, era normal ca numita să fie ”albită”, să fie curățată și prezentată ca Fecioara Mariaa procuraturii europene
    A fost numita politic si revocata tot politic. NU A DAT CONCURS PENTRU FUNCTIE ACEASTA PERSOANA PERFIDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *