Skip to content
Politică

Augustin Lazăr, un ghimpe în coasta lui Dragnea. Război înainte de campania electorală

Inquam Photos / Octav Ganea

Procuror general Augustin Lazăr a anunțat luni că va candida pentru un nou mandat, chiar dacă în urmă cu câteva luni, ministrul Justiției Tudorel Toader i-a cerut demisia și a început procedura pentru schimbarea acestuia din funcție.

Lazăr are șanse foarte mici să mai obțină un mandat (chiar șanse zero), atât timp cât PSD se află la guvernarea României. Procedura actuală prevede că ministrul Justiției propune procurorul general, plenul CSM va da avizul, iar președintele numește persoana respectivă. Desigur, președintele are posibilitatea să refuze, însă doar o singură dată.

Augustin, simbolul luptei anticorupție

După ieșirea de pe scenă a Laurei Codruța Kovesi, simbolul luptei anticorupție din România a devenit Augustin Lazăr, deși în toată cariera n-a avut nicio anchetă anticorupție de anvergură, cu vreun rezultat notabil, mai ales în perioada anilor 90 când corupția explodase.

Augustin a devenit un simbol dintr-o necesitate, nu pe meritocrație. Omul potrivit la locul potrivit. Chiar și cu acesta în funcția de procuror general, PSD a reușit să înființeze Secția Specială și își face nestingherit jocurile. Prin urmare, nu mai este clar rolul pe care îl are procurorul general, în condițiile în care și lupta anticorupție s-a prăbușit în ultimele luni.

Actualul procuror general n-a reușit să ofere Parchetelor independență, să le ajute să fie puternice în fața atacurilor politicienilor și să aibă capacitatea să se regenereze după fiecare schimbare de șef. Spre exemplu, n-a ajutat deloc DNA să aibă un viitor după Kovesi, care s-a crezut mai presus de instituție și a preferat să o vadă slăbită decât să lase o „moștenire” în urma sa.

Jocuri politice

Candidatura aceasta în pragul alegerilor este un joc politic al procurorului general. Este aberant că deși ministrul Justiției i-a cerut demisia, acum Lazăr crede că va mai fi propus pentru funcție. Dar nu-i pasă nici de funcție, nici de instituție, ci doar încearcă un atac și caută muniție, transformând justiția într-un nou război politic, așa cum îi place.

Dacă ar avea un mic moment de luciditate, ar înțelege că a ajuns în funcția de procuror general în urma unei numiri politice, nu pe baza vreunui concurs pe care l-a câștigat. Și tot la fel va și pleca. Și tot la fel va veni și următorul procuror general.

Iohannis între ciocan și nicovală

Așa cum a făcut și Kovesi, Augustin Lazăr îl va pune pe președintele Iohannis într-o poziție de dezavantaj chiar înainte de alegerile din acest an. Președintele va fi constrâns de opoziție să nu facă jocurile PSD și să-l susțină pe Augustin Lazăr, dar adevărul e că un astfel de război ar bloca și mai mult Parchetele din România pentru că nici pesediștii nu vor ceda.

Trebuie doar să ne uităm la situația de la DNA, unde președintele se chinuie să nu cedeze presiunilor pesediștilor. Fără un lider, instituția este mai fragilă și funcționează cu impedimente. Blocarea Ministerului Public va avea consecințe mult mai grave asupra dosarelor și anchetelor.

În toate aceste socoteli politice, făcute cu riscul de a îngreuna justiția din România, Augustin Lazăr devine un ghimpe în coasta tuturor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *